Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Automatic Frequence Restoration Reserve (aFFR)

aFFR houdt het elektriciteitsnet stabiel. Het grijpt in als de balans afwijkt. Zie het als een copiloot voor ons elektriciteitsnet.

Groendus academy

aFFR of Automatic Frequence Restoration Reserve heet in het Nederlands het regelvermogen. aFRR is een van de producten die TenneT, de organisatie die zorgt voor het elektriciteitsnetwerk, inkoopt om de balans op het net te handhaven. De vermogens op aFRR worden afgeroepen zodra de verstoring van balans op het net te groot is om alleen met FCR op te lossen, of als er voor langere tijd onbalans op het net optreedt en de netbeheerder de sneller reagerende FCR capaciteit wilt vrijmaken.

aFRR wordt aan TenneT aangeboden door gekwalificeerde Balance Service Providers (BSP’s). BSP’s die aFRR aanbieden moeten snel na een signaal van een netbeheerder hun opgetelde vermogens te kunnen aanbieden. Na 30 seconden moet de BSP een eerste reactie op het signaal van TenneT laten zien, en per minuut moeten ze minstens 20% van het aangeboden vermogen op- of afregelen. Dit maakt het een uitdagende vorm van netbalancering.

BSP’s kunnen bij een tekort aan stroom op het net productie opvoeren of consumptie verminderen; dit noemen we opregelen. Bij een overschot aan elektriciteit kan de productie worden afgeschaald of consumptie opgevoerd worden; dit noemen we afregelen.

BSP’s kunnen aFRR voor een hele dag aanbieden met capaciteitsbiedingen, of hun vermogen per kwartier aanbieden via vrije (energie) biedingen. Voor de capaciteits- en energiebiedingen gelden aparte vergoedingen.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door