Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Balance Service Provider (BSP)

BSP’s helpen om het elektriciteitsnet flexibel en in balans te houden door te reageren op schommelingen in de frequentie van het net.

Groendus academy

TenneT is als TSO verantwoordelijk voor de balans op het hoogspanningsnetwerk. Zij zorgt ervoor dat het net altijd met een frequentie van 50 hertz werkt. Daarvoor moet vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd worden, zodat ze altijd gelijk aan elkaar zijn. Daar krijgt TenneT hulp bij van de Balance Responsible Parties (BRP) en de Balance Service Providers (BSP).

Hoewel verbruikers de verantwoordelijkheid hebben om zoveel mogelijk bij te dragen aan de balans op het net, liggen prognoses en verbruik vaak toch uit elkaar. Daarom is het handig om flexibel vermogen in te kunnen zetten. Bijvoorbeeld in de vorm van zon, wind, batterijopslag of een flexibel productieproces. TenneT kan deze hulp inschakelen bij een onvoorziene onbalans. Een Balancing Service Provider (BSP) kan balanceringsenergie of balanceringsvermogen aanbieden bij TenneT. Dit kan in de vorm van drie producten: FCR, aFRR en mFRR, elk met hun eigen voorwaarden en specificaties.

Als het elektriciteitsnet uit balans dreigt te raken, bijvoorbeeld door onvoorziene pieken in vraag of aanbod, komen BSP’s in actie. Ze kunnen razendsnel hun energieproductie opvoeren of juist verminderen, op aanwijzing van de netbeheerder of eigen metingen van de netfrequentie. Zij zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet stabiel blijft. Zo kunnen TenneT en BSP’s snel en vaak automatisch schakelen wanneer het net niet in balans is.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door