BENG
Bouwregels waaraan alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw sinds 2021 moeten voldoen.
BENG zijn de bouwregels die sinds 2021 van kracht zijn voor alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw. De afkorting BENG staat voor ‘bijna energie neutraal gebouw’. De BENG bouwregels gelden zowel voor utiliteitsbouw als voor woningbouw. Ze vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).
Waar bijvoorbeeld een energielabel enkel eisen stelt aan de hoeveelheid fossiele energie die het gebouw gebruikt, gaan de BENG bouwregels nog een stukje verder. Deze stellen namelijk eisen aan drie belangrijke zaken:
- Het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar
- De maximale energiebehoefte in kWh per m2 per jaar
- Het minimale percentage hernieuwbare energie
Bij het bouwen van bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand moet er dus niet alleen gekeken worden naar energiezuinige installaties en isolatie. Je moet hierbij ook rekening houden met de toepassing van hernieuwbare energie.
BENG in de praktijk
Om aan te tonen dat je voldoet aan de BENG eisen moet je bewijs leveren. Dit kan je doen door gegevens en bescheiden bij te sluiten bij de vergunningsaanvraag in Omgevingsloket online. De volgende informatie mag hierbij niet ontbreken:
- Maximale energiebehoefte, primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel van de energiebehoefte dat zal opgevangen worden met hernieuwbare energie
- Milieubelasting door bouwmaterieel, berekend volgens de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken
- Thermische eigenschappen van de uitwendige gebouwschil en de beperking van de luchtdoorlatendheid
- Informatie over laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen
Inspiratie om te voldoen aan de BENG eisen
Voor een succesvolle vergunningaanvraag moet voldaan worden aan de grenswaarde voor alle drie de BENG eisen. Deze grenswaarde kan bereikt worden met de toepassing van duurzame innovaties. We begrijpen dat dit een containerbegrip is en geven je daarom graag een paar concrete voorbeelden. Verhoog je kans op een succesvolle vergunningsaanvraag met:
- Viervoudig glas
- Geperforeerde luiken om zoninstraling mee te beperken
- Geïsoleerde luiken
- Warmtepomp met hoog rendement
- Slimme lichtregeling zoals sensoren
- Zonnepanelen
- Vraaggestuurde klimatisering
- Absorbsie warmtepomp met warmte-koudeopslag
- Adiabatische of dauwpuntskoeling
Liever meteen een concreet plan maken met onze experts? We staan altijd klaar om je op weg te helpen naar 100% duurzaamheid. Klik hier om contact op te nemen.