Capaciteitsbieding
Een capaciteitsbieding is een voorstel om een specifieke hoeveelheid energievermogen beschikbaar te stellen voor een bepaalde periode tegen een afgesproken prijs.

Een capaciteitsbieding is een belangrijk instrument in de elektriciteitsmarkt waarmee Balance Service Providers (BSP's) en grote verbruikers aangeven hoeveel vermogen zij beschikbaar kunnen stellen en tegen welke prijs, voor een bepaalde tijdsperiode. Deze biedingen worden door de transmissiesysteembeheerder (TSO) gebruikt om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om de vraag naar elektriciteit te dekken en om eventuele onverwachte pieken in de vraag of dalingen in het aanbod op te vangen. Capaciteitsbiedingen kunnen zowel voor opregelen als afregelen worden ingediend. Ze spelen een cruciale rol in het handhaven van de betrouwbaarheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet, vooral tijdens perioden van grote vraag of tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de infrastructuur.
Voorbeeld:
Een BSP kan een capaciteitsbieding doen om 100 MW beschikbaar te stellen van 18:00 tot 20:00 uur. Tegen een prijs van €60 per MW. Dit betekent dat zij bereid zijn om deze hoeveelheid vermogen te leveren in die periode als de TSO dat nodig acht om aan de vraag te voldoen.
Ja, ik wil Groendus updates
Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.