NTA 8800
Methode voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen. Deze methode wordt onder andere gebruikt om aan te tonen of een gebouw voldoet aan de BENG-eisen.
Per 1 januari 2021 geldt de NTA 8800. Dat klinkt spannend, maar wat houdt het in?
NTA staat voor Nederlandse Technische Afspraak. De NTA 8800 is de bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen. Het is een nieuwe energielabelmethodiek die gedetailleerder is dan haar voorganger, de NEN 7120. Hierdoor geven de energielabels van gebouwen een meer realistische inschatting van de werkelijkheid.
Bij de berekening van de NTA 8800 wordt er gekeken naar een waarde uitgedrukt in kWh/m2/jr. Deze waarde is afkomstig uit de BENG eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Deze eisen zijn opgedeeld in de volgende drie categorieën:
- BENG 1: Energiebehoefte per vierkante meter(kWh/m2)
- BENG 2: Primair fossiel energieverbruik per vierkante meter (kWh/m2)
- BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie (%)
Oplettende bezoekers zijn wellicht op de hoogte van de Label C-verplichting voor kantoren in 2023. Voorheen was deze verplichting gebaseerd op een energie-index van 1,3 of beter. Met de invoering van de NTA 8800 kan het zo zijn dat een pand door de nieuwe manier van berekenen niet meer aan de vereisten hiervoor voldoet. Het is dus slim dit te dubbelchecken.