Onbalans
Onbalans is het verschil tussen wat aan elektriciteit was gepland en wat daadwerkelijk werd geproduceerd of verbruikt.

Onbalans treedt op wanneer de hoeveelheid elektriciteit die een balansverantwoordelijke partij (BRP) produceert of verbruikt afwijkt van wat vooraf was gepland voor een bepaalde onbalansverrekeningsperiode. Dit kan gebeuren door onverwachte veranderingen in vraag of aanbod, zoals storingen in energiecentrales of plotselinge veranderingen in het weer. Onbalans kan het elektriciteitsnet destabiliseren en leiden tot extra kosten voor de BRP's, aangezien de transmissiesysteembeheerder (TSO) moet ingrijpen om de netfrequentie stabiel te houden. De TSO doet dit door het inschakelen van regelvermogen of andere balanceringsmaatregelen. BRP's proberen onbalans te vermijden door nauwkeurige prognoses te maken en flexibele regelstrategieën toe te passen.
Voorbeeld:
Een energiebedrijf verwacht om 100 MWh te leveren tussen 14:00 en 15:00 uur, maar door een onverwachte storing produceert het slechts 80 MWh. Dit resulteert in een onbalans van 20 MWh, die door de TSO moet worden gecompenseerd door extra vermogen in te zetten om de netstabiliteit te behouden.
Ja, ik wil Groendus updates
Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.