Systeemintegratie
Het integreren van alle ketens en randvoorwaarden die nodig zijn om energie van opwek naar gebruik te brengen, in één betrouwbaar, duurzaam, betaalbaar en veilig energiesysteem.
De energietransitie gaat verder dan alleen het verduurzamen van onze energiebronnen. Het heeft bijvoorbeeld ook invloed op de manier waarop we energie verbruiken. Op de manier waarop we ons elektriciteitsnet inrichten. En op de wetten en regels die we maken. Iedereen die betrokken is bij de opwek, het transport en het verbruik van energie, vormt onderdeel van het energiesysteem. Evenals alle randvoorwaarden, zoals businessmodellen, wet- en regelgeving of technische innovaties. En door alle ketens en randvoorwaarden van dat systeem gecoördineerd te integreren, komen we tot een betrouwbaar, duurzaam, betaalbaar en veilig energiesysteem. Dat noemen we systeemintegratie.
Klinkt geweldig, maar wat is hier precies voor nodig? Het integraal verbinden van verschillende dimensies van een energiesysteem. Met andere woorden, zorg dragen voor alles wat ervoor nodig is om energie van opwek naar afname te krijgen én dit goed op elkaar afstemmen. Daarbij zijn er verschillende aspecten (dimensies) van belang.
De dimensies van systeemintegratie
Allereerst kent een energiesysteem een technische dimensie. Om vooruit te kunnen moeten er technologische oplossingen ontwikkelt worden die een antwoord hebben op schommelingen in opwek als gevolg van het weer. Daarnaast kun je binnen deze dimensie denken aan bijvoorbeeld een online platform waarmee je direct energie af kunt nemen van een duurzame bron.
Ten tweede heeft het geïntegreerde energiesysteem een economische dimensie. Het systeem moet betaalbaar zijn. Daarvoor zijn financiële oplossingen nodig om technologische ontwikkelingen te ondersteunen en businesscases rendabel te maken. Zowel de portemonnee als het milieu moeten baat hebben bij een toekomstproef energiesysteem.
Verder is de sociaal-maatschappelijke dimensie van belang. De overstap van fossiel naar schoon vraagt om gedragsverandering in brede zin. Zowel particulieren als bedrijven zullen hun gedrag aan moeten passen met behulp van technologische ontwikkelingen. Bij gedragsverandering binnen deze context kun je bijvoorbeeld denken aan een ondernemer die geen grijze stroom meer afneemt, maar een zonnecentrale op zijn dak laat realiseren om stroom zelf op te wekken.
Daarnaast kent een energiesysteem ook een leefomgeving dimensie. Het toekomstige energiesysteem heeft namelijk een directe impact op de leefomgeving van inwoners van Nederland. Dit vraagt om creatieve ruimtelijke inrichting en toepassingen zoals dubbel ruimtegebruik.
Tot slot speelt wet- en regelgeving een sleutelrol. Dit valt onder de juridische dimensie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplicht stellen van bepaalde marktrijpe maatregelen zoals het verplichte energielabel C voor kantoren. Of aan het versnellen van aanvraagprocedures voor vergunningen, zodat een zonnepark sneller aangelegd kan worden.
Bij systeemintegratie worden dus alle bovenstaande dimensies integraal verbonden aan het energiesysteem.