Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Waterkracht

Duurzame energiebron die gebruik maakt van de kracht van stromend water.

Groendus academy

Waterkracht is een duurzame bron voor het opwekken van elektriciteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kracht van stromend of vallend water. Bij het produceren van elektriciteit uit waterkracht komen geen schadelijke stoffen vrij. Bovendien is de bron onuitputtelijk.

Voor het opwekken van energie uit waterkracht wordt gebruik gemaakt van speciale waterturbines. In zo’n turbines zit een grote as. De as gaat draaien door de kracht van het stromende water dat de turbine inkomt. Doordat de as gekoppeld is aan een generator, wekt de draaiende as elektriciteit op. Je kunt het vergelijken met een fietsdynamo.

Grofweg zijn er vier soorten waterkrachtcentrales:

  • Riviercentrale: Deze gebruikt de kracht van continu stromend water uit een rivier of kanaal om stroom op te wekken. Dit wordt ook wel een doorstroomwaterkrachtcentrale genoemd.
  • Stuwdamcentrale: Deze verzamelt eerst een grote hoeveelheid water in een stuwmeer. Bij de stuwdam ontstaat een groot hoogteverschil waardoor er veel kracht vrijkomt wanneer het water wordt losgelaten.
  • Pompcentrale: Water wordt naar een hogergelegen reservoir gepompt op momenten met weinig vraag, maar veel aanbod van energie (daluren). Wanneer er vervolgens veel vraag is naar energie (piekuren) wordt dit water losgelaten om energie mee te genereren.
  • Getijdencentrale: Hier wordt energie opgewekt door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed of de kracht van golven op zee.


Belangrijke bron van duurzame energie

Wereldwijd is waterkracht de belangrijkste bron van duurzame energie. Het is goed voor bijna 40% van de totale opwek van duurzame energie.

In Noorwegen is 99% van alle elektriciteit afkomstig van waterkracht. Ook in andere landen wordt steeds meer gebruik gemaakt van de kracht van water. De grootste waterkrachtcentrales ter wereld staan in China, Paraguay, Venezuela, Brazilië, de Verenigde Staten en Rusland.

In Nederland maken we niet veel gebruik van waterkracht. Dit komt voornamelijk doordat we weinig hoogteverschillen hebben in de loop van onze rivieren. Er zijn in totaal 4 middelgrote en 2 kleine waterkrachtcentrales in Nederland.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door