Zonnepaneel
Een paneel met aan elkaar gekoppelde zonnecellen waarmee elektriciteit uit zonlicht wordt opgewekt.
Een zonnepaneel is een paneel met fotovoltaïsche zonnecellen die aan elkaar gekoppeld zijn. Deze zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Een zonnecel wordt ook wel een PV-cel genoemd, dat is de afkorting van het Engelse woord 'photovoltaic'. Zonnepanelen noemen we daarom ook wel PV-panelen. In een standaard formaat zonnepaneel zitten 60 PV-cellen.
Zonlicht bestaat uit fotononen: kleine energiepakketjes. De zonnecellen vangen deze fotonen op en wekken daarmee elektrische spanning op. Het gaat hier om gelijkspanning. Om deze stroom bruikbaar te maken, is ook nog een omvormer nodig die dit omzet in wisselspanning.
Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is de hoeveelheid energie die een paneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. De daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen is echter afhankelijk van verschillende factoren.
- De opstelling van de panelen en daarmee de effectieve lichtinval:
Bij loodrechte instraling is de opbrengst het grootst, bij schuin invallend licht is de opbrengst kleiner. - Het seizoen:
In de zomer is er sterker en langer zonlicht en minder bewolking dan in de winter. - Rendement (het deel van de energie uit zonlicht dat daadwerkelijk wordt omgezet in elektriciteit):
Dit is onder andere afhankelijk van het type zonnecel en de ouderdom van het paneel. - Temperatuur:
Hoge temperaturen hebben een negatieve invloed op het geleverde vermogen.
Het installeren van zonnepanelen is één van de meest effectieve manieren voor bedrijven om te verduurzamen. Bovendien leveren zonnepanelen een financieel interessant rendement. Wil je daar meer over weten?