Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Earth Hour: grote impact door kleine gedragsverandering

Op zaterdag 27 maart doen wereldwijd miljoenen mensen een uur lang het licht uit tijdens Earth Hour, een initiatief uit 2007 van het WNF. Een onderzoek naar het effect uit 2014 toont aan dat de actie voor een gemiddelde energiebesparing van 4% zorgt op de Earth Hour dag. Hét bewijs dus dat relatief eenvoudige gedragsverandering grote impact heeft.

Slim besparen door gedragsverandering van medewerkers

De route naar 100% schone energie gaat áltijd langs besparen. Vanaf een bepaald energieverbruik ben je als bedrijf zelfs verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Besparingsverplichtingen voor bedrijven bestaan al sinds 1993. Hoe kan je blijven doen wat je moet doen, met minder energie? Gedragsverandering van je personeel speelt daarin een belangrijke rol.


Het lijkt simpel en dat is het ook

Uit onderzoek van onder andere Novem en Ecofys blijkt dat gedragsverandering van medewerkers al snel een besparing van 5 tot 8 procent oplevert. Hieronder enkele tips voor gedragsverandering waarmee je vandaag nog aan de slag kan.

  • In het ‘licht’ van Earth Hour is het opvallend dat het onnodig laten branden van verlichting kan leiden tot wel 10% hogere energiekosten. Stimuleer je werknemers daarom het licht uit te doen wanneer ze een ruimte verlaten. Of investeer in bewegingssensoren die het licht aan- en uitzetten. Wel zo slim.
  • Zorg voor betrokkenheid en geef medewerkers inzicht in energieverbruik. Laat zien op welke momenten er veel of juist weinig stroom verbruikt wordt en waarom.
  • Stook de kachel niet te hoog. Hersenen functioneren optimaal bij 16.6 graden. Studenten studeren het best bij 18 graden. Probeer het dus eens met een graadje koeler. Scheelt veel kosten en uitstoot op jaarbasis. Ook het stimuleren van een trui op kantoor werkt goed voor veel organisaties.
  • Het sluiten van de ramen wanneer de airco aanstaat lijkt simpel en dat is het ook. Je wilt toch niet dat alle koele lucht verdwijnt als sneeuw voor de zon?
  • Voorkom sluipverbruik. Schakel met elkaar apparatuur uit wanneer je deze niet gebruikt. Vooral wanneer het om apparatuur gaat die maar een paar keer per dag wordt ingezet. Ook in stand-by modus verbruiken deze apparaten stroom. Een stekkerblok met aan- en uitknop maakt het makkelijk.
  • Sluit ongebruikte ruimtes en voorkom onnodig stoken. Zeker nu meer mensen thuiswerken. Zet de radiatoren uit.

Bovenstaande voorbeelden lijken allemaal open deuren. Helaas worden deze simpele gedragsveranderingen bij veel bedrijven in de praktijk weinig toegepast. Toch is dit vaak het laaghangend fruit als het op besparen aankomt. Deze verandering zie je dan ook direct terug op je energierekening.


Groendus helpt FC Volendam besparen

Een mooi voorbeeld: vorig jaar onderzochten we het besparingspotentieel bij FC Volendam. Met onze bevindingen plaatste de club nieuwe ledverlichting. Dat leverde al een aanzienlijke energiebesparing op van maar liefst 116.000 kWh op jaarbasis. Daarna aan de slag met het verbruiksgedrag. Bijvoorbeeld door gekoelde producten op één plek te bewaren. Zo konden veel apparaten uit wanneer ze niet gebruikt werden. Met een grote energie- én kostenbesparing tot gevolg. Simpel en doeltreffend.


Philadelphia zet in op duurzame gedragskeuzes

Bij zorginstelling Philadelphia is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. De Groendus Energiemonitor geeft de organisatie inzicht in het energieverbruik en de bespaarkansen voor de verschillende vestigingen. Zo zorgt data voor veel efficiëntere energiehuishouding. Sinds 2010 verminderde Philadelphia haar CO₂-uitstoot al met 22%.

Een belangrijk onderdeel is bewustwording onder cliënten en begeleiders over de duurzame gedragskeuzes die ze dagelijks kunnen maken. Een workshop Duurzaamheid en de PhilaDUURZAAMkrant geven inzicht in simpele keuzes om energie te besparen. Ze bespreken voorbeelden als korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten, het licht uitdoen wanneer je een ruimte verlaat en alleen wassen met volle trommel en op lagere temperatuur. Kleine stappen met impact.


Kleine moeite dankzij het juiste inzicht

Een plan is één maar de winst zit in de executie. De theorie is vaak eenvoudig: simpele gedragsveranderingen leiden direct tot minder energieverbruik. WNF bewijst het met Earth Hour. Om de juiste effectieve stappen te zetten is scherp inzicht en bijsturen cruciaal.

Met een energiemonitor krijg je inzicht in je energiehuishouding en weet je dus direct het effect van elke maatregel.


Verspilalarm - Mijn Groendus
Verspilalarm - Mijn Groendus


Onze energiemonitor is uitgerust met een intelligent verspilalarm. Zo wordt je geïnformeerd als je stookt met de deur open of wanneer je koelt en stookt tegelijk. Je ontvangt een melding wanneer de verwarming te hoog staat of als je stookt buiten openingstijden.

Temperatuurprofiel - Mijn Groendus
Temperatuurprofiel - Mijn Groendus


Ook herken je gemakkelijk op welke dagen of in welk kwartier je piekmomenten hebt en hoe je die kunt verkleinen.

Weekprofiel - Mijn Groendus
Weekprofiel - Mijn Groendus


Bij Groendus hielpen we al honderden organisaties hun energieverbruik terug te brengen. Kleine stappen voor onze klanten, grote stappen voor onze aarde.


Groendus doet mee met Earth Hour

Als Groendus doen wij natuurlijk graag mee met Earth Hour. Want die aarde is de inspiratie achter ons blauwe logo en onze belangrijkste drijfveer. Sluit jij ook aan 27 maart?

Wil je ook slim energie besparen met je organisatie of bedrijf? Of benieuwd of je bedrijf verplicht energiebesparende maatregelen moet nemen? Start vandaag en neem contact op.

Meer weten?
Meer weten?

Neem contact op