In het energiesysteem van de toekomst blijven zowel elektronen als moleculen een belangrijke rol spelen. Momenteel bestaat de energiemix van ons land voor een kwart uit elektriciteit en voor driekwart uit moleculen. Zelfs na elektrificatie zal straks waarschijnlijk nog minstens de helft uit moleculen bestaan die CO2-neutraal moeten zijn.
Vooral in lastig te vergroenen sectoren, zoals de zware industrie en vrachtvervoer, gaan we de komende jaren veel veranderingen zien. In deze sectoren is de vergroening tot nu toe moeizaam verlopen. Hier bleek elektrificatie nog geen realistische oplossing te zijn. Voor bepaalde industriële processen zijn namelijk dermate hoge temperaturen of een zodanig grote hoeveelheid brandstof vereist, dat deze (nog) niet op elektriciteit kunnen draaien.
Om ook deze sectoren koolstofvrij te maken, vindt er nu een verschuiving plaats van zuiver hernieuwbare elektriciteitsprojecten naar meer complexe projecten. Dit zijn bijvoorbeeld de geïntegreerde offshore wind- en waterstofprojecten.anig grote hoeveelheid brandstof vereist, dat deze (nog) niet op elektriciteit kunnen draaien.
Vanwege de enorme complexiteit hebben deze projecten ongekend lange doorlooptijden. Dat maakt het alleen maar belangrijker om nu al verder te kijken dan 2030 en daarmee aan de slag te gaan. In de ideale situatie is er perfect beleid ontworpen en geïmplementeerd, en zijn zaken als subsidies en kostenefficiëntie optimaal geregeld. Maar we hebben geen tijd om daar op te wachten.