Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Groene energie-inkoop voor gemeenten

Als gemeente wil je de opwek van duurzame energie in jouw regio vergroten. Extra opwek stimuleer je natuurlijk door zelf ook lokaal duurzame energie af te nemen. Want: goed voorbeeld doet goed volgen. Maar hoe doe je dat als je aanbestedingsplichtig bent? Ontdek het hier!

Groene energie-inkoop voor gemeenten
Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)

Dynamisch en duurzaam

Steeds meer gemeenten willen de lokale opwek van duurzame energie in hun regio vergroten. Een mooie invulling van de Regionale Energie Strategie. Daarbij willen zij zelf ook écht groene stroom afnemen. Maar hoe doe je dat als je aanbestedingsplichtig bent?

Wat voorheen niet kon, kan nu wel! Binnen de Europese aanbestedingswet, dynamisch energie inkopen van ondernemers uit eigen regio.

Een ‘Dynamisch Aankoopsysteem’ (DAS) maakt jouw ambities om dynamisch en lokaal in te kopen mogelijk. Met een DAS kun je namelijk, binnen de regels van de Europese aanbestedingswet, voortdurend afspraken maken voor het uitwisselen van groene energie. Het faciliterend platform dat als DAS gebruikt wordt is de Energiemarktplaats.

Vertel mij meer!

Hoe werkt de Energiemarktplaats als DAS?

De Energiemarktplaats is het platform dat als DAS wordt gebruikt. Hier wordt een rechtstreekse handel tussen producenten en afnemers mogelijk gemaakt. Vraag en aanbod worden gekoppeld op basis van uurlijkse gelijktijdigheid. Dat betekent dat groene stroom aantoonbaar wordt afgenomen binnen het uur dat deze wordt opgewekt.

Het platform maakt voor de gemeente inzichtelijk hoeveel stroom gelijktijdig is ingekocht. Ook is inzichtelijk hoeveel er níét gelijktijdig is verbruikt, en wat dus grijs is ingekocht. Met dit inzicht kan de gemeente het verbruikspatroon aanpassen en steeds beter afstemmen op de momenten dat er veel schone, lokale energie beschikbaar is. Zo wordt het energieverbruik uiteindelijk steeds duurzamer en lokaler ingekocht.

Hoe werkt de Energiemarktplaats als DAS?
De voordelen op een rijtje
Ook profiteren van inkopen via een DAS?
Innovatief en écht duurzaam

Je koopt op een vernieuwende manier je stroom écht duurzaam in.

Invulling RES

Je geeft een goede invulling aan de Regionale Energiestrategie en jullie bijbehorende RES-doelstellingen.

Lokale opwek stimuleren

Lokale producenten kunnen hun aanbod voortdurend toevoegen, waarmee je lokale opwek stimuleert.

Lokaal voordeel

Voor afstand wordt een fictieve toeslag berekend waardoor de gunningskans voor nabijgelegen producenten wordt vergroot en jullie steeds lokaler inkopen.

Energietransitie aanjagen

Je geeft goed gestalte aan jullie rol als regionale verbinder en inspirator.

Ook lokale producenten profiteren

Lokale producenten betalen geen afdracht aan een traditionele energieleverancier en krijgen een betere prijs voor hun groene stroom.

Zij kopen vanaf 2023 lokaal in
Noord-Holland kiest voor groen
Zij kopen vanaf 2023 lokaal in

Het Noord-Hollandse samenwerkingsverband van 7 gemeenten kopen als eersten in Nederland hun groene energie per 2023 via de vernieuwende manier in. Naast de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel hebben ook afvalverwerker Spaarnelanden, het Noord-Holland Archief en het Frans Hals Museum zich aangesloten.

Eind 2022 is hiervoor een aanbesteding uitgezet via TenderNed waarin lokale producenten worden opgeroepen om hun groene stroom aan te bieden. Lees hier het persbericht wat hierover is verschenen.

Informatie voor producenten

Meer weten?

Vanuit mijn rol bij Groendus spreek ik dagelijks met vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen. Ik vertel ook jullie graag over de meerwaarde van écht duurzaam inkopen via een DAS. Voor jullie als lokale overheid en voor het slagen van jullie regionale energietransitie. Ik kijk uit naar een kennismaking!

Paul Hauptmeijer - Public Sector Lead

Neem contact op

Meer weten?