Klantverhalen >

Gemeente Heerenveen

650mlang
1,4GWhJaarlijkse productie
425Huishoudens
504tonCO₂-reductie
Hoe het begon

De uitdaging

De Gemeente Heerenveen was op zoek naar een duurzame tweede functie voor een geluidswal langs de snelweg. De uitdaging hierbij was de balans vinden tussen landschappelijke inpassing en verkeersveiligheid. Ook stonden natuurbehoud en- ontwikkeling hoog in het vaandel.

Hoe hebben we geholpen?

Profiteren van de zon met een 650 meter lange zonnewal

Zonne-energie

Energie voor 425 huishoudens, opgewekt langs de snelweg

De zonnepanelen zijn geplaatst op een geluidswal van 650 meter lang, die aan de achterzijde grenst aan natuurgebied Oranjewoud. De zonnewal is volledig ecologische verantwoord. Jaarlijks produceert de zonnewal 1,4 GWh aan schone energie. Dit is genoeg om 425 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Natuurbehoud- en ontwikkeling

Natuurbehoud én meer schone energie

De zonnewal is volledig ecologische verantwoord. Zo bestaat een deel van de constructie bijvoorbeeld uit recyclebaar hout met het FSC-keurmerk. De zonnepanelen zijn bovendien lichtdoorlatend. Hierdoor is ook onder de zonnepanelen, mede door de extra verhoogde constructie, volop ruimte voor de groei van planten en bloemen. Dubbel groen dus!

CO₂-reductie

Minder uitstoot

Dankzij de zonnewal zal er jaarlijks 504.000 kg minder CO₂ uitgestoten worden. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 1.141 retourvluchten van Amsterdam naar New York.

DJI 0930
DJI 0932
DJI 0933

Meer weten?

Ook profiteren van compleet energiemanagement in je gemeente?

Neem contact op