8.720Zonnepanelen
5Locaties
5.000Kilowattpiek
1.500Huishoudens
Met 5 zonnecentrales wekken we maar liefst 10 procent van ons energieverbruik, van al onze 17 winkels in Nederland, zelf op.
Benjamin Weiss - CFO Makro
Benjamin Weiss - CFO Makro
Hoe het begon

De uitdaging

Duurzaamheid en het terugdringen van CO2-uitstoot neemt Makro erg serieus. Het realiseren van vijf grote zonnedaken is een grote stap in de verduurzaming. Onafhankelijk platform Zoncoalitie trof de voorbereidingen en zette een tender uit. Groendus kwam als winnaar uit de bus, en is trots op het resultaat.

Hoe hebben we geholpen?

Met eigen opwek bijdragen aan klimaatdoelen

Zelfopgewekte energie

Een groene toekomst voor Makro

Remko Wilson, directie Zoncoalitie: “Wij zijn in 2018 al gestart met alle voorbereidingen voor dit project. Ik ben blij en trots dat we het project nu met Makro en Groendus hebben gerealiseerd. Vandaag starten we met het opwekken van groene energie, zodat Makro een groene toekomst tegemoet gaat.” Marc van Putte, commercieel directeur van Groendus vult aan: “Niet alleen deze vestiging heeft een geschikt dak voor zonnepanelen. We bouwden ook vier andere zonnecentrales voor Makro in Delft, Nuth, Vianen en Groningen.”

Het behalen van klimaatdoelen

Middels 5 zonnecentrales

Benjamin Weiss, CFO Makro Nederland: ´“Ik ben ontzettend blij met de zonnecentrales die we op onze daken realiseren. Met 5 zonnecentrales wekken we straks maar liefst 10 procent van ons energieverbruik, van al onze 17 winkels in Nederland, zelf op.”

Naast de directie van Makro was Olaf Schulze, director Energy Management, van Duitse moederonderneming METRO AG aanwezig: Schulze: “De zonnecentrales van Makro Nederland produceren meer dan 4 miljoen kWh per jaar. Een grote bijdrage aan de klimaatdoelen van METRO AG. En het maakt Makro Nederland één van de duurzame koplopers binnen ons concern.”

Vooroplopen in de energietransitie

Verduurzamen & een goede businesscase

Makro is een mooi voorbeeld van een grote organisatie die haar verduurzamingsplannen, ondanks een dynamische periode als (horeca)groothandel, heeft doorgezet. Marc van Putte: “Makro laat met hun zonnecentrales zien aan hun klanten en medewerkers dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. En dat ze bereid zijn hierin te investeren. Tegelijkertijd heeft de realisatie een goede businesscase en dat maakt het een prachtig project.”

Ambitie voor de toekomst

Zelf opgewekte stroom op de Energiemarktplaats

Als de bouw van alle 5 de zonnecentrales is afgerond gaan we een volgende fase in. Makro heeft de ambitie om deel te nemen aan de Groendus Energiemarktplaats. Via deze marktplaats kunnen zijn de stroom die ze opwekken, maar niet direct op die locatie kunnen verbruiken, leveren aan andere vestigingen in het land, of verkopen aan bedrijven in de buurt. Zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

Meer weten?
Makro Drone1 L
Makro Drone2 L

Meer weten?

Meer weten?

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig en wil je graag meer weten over de bedrijventerreinensector? Klik dan op onderstaande knop en bekijk de pagina.

Ga naar bedrijventerreinensector

Meer weten?

Ook profiteren van compleet energiemanagement voor je bedrijf of organisatie?

Neem contact op