Zonnepark Dorst ligt in de gemeente Oosterhout. Voor de realisatie van het zonnepark werken we samen met Zonnestroom Nederland. Onze CFO Siebren had de eer om de eerste paal te slaan. Vervolgens plaatst Zonnestroom Nederland zo’n 400 tot 600 palen per dag.
Zodra de onderconstructie staat, plaatsen we in totaal bijna 20.000 zonnepanelen. Dit gaat in een tempo van 700 panelen per dag! En er is haast. Mede daarom kozen we ervoor om geen subsidietraject te starten. Dat zou het proces teveel vertragen. Het park komt mede tot stand via een participatieregeling waarbij bewoners mee kunnen investeren.
Zonnepark Dorst wordt een park met veel plantengroei waardoor er meer insecten en vogels op afkomen. Om dit voor elkaar te krijgen komen de panelen hoger te liggen en kozen we voor speciale zonnepanelen die meer licht en minder warmte doorlaten. Hierdoor groeien en bloeien er meer kruiden. En daar komen dan weer insecten en vogels op af.
Het hekwerk biedt ruimte voor doorgang van kleine zoogdieren, zoals marterachtigen, egels en konijnen om ook gebruik te maken van de natuur van het zonnepark. In totaal wordt het park 9,6 hectare groot met een productie voor ruim 4.000 huishoudens per jaar. Hiermee besparen we zo'n 6.150 ton CO2-uitstoot per jaar.
Eerste paal geslagen Zonnepark Dorst
Op 16 april sloeg onze CFO Siebren de eerste paal van Zonnepark Dorst. We zijn extra trots op dit project omdat we het realiseren zonder SDE subsidie. Daarnaast vonden we een oplossing om netcongestie te omzeilen. Door middel van een verbindingskabel met ons naastgelegen zonnepark op de Bavelse Berg maken we slim gebruik van een bestaande aansluiting. Cable pooling noemen we dat! Ook de biodiversiteit stimuleren we door flink te beplanten. Nog deze zomer leveren we Zonnepark Dorst op.
Eerst de palen dan de planten
Cable pooling met de Bavelse Berg
In het naastgelegen Breda liggen op een oude vuilstort zo'n 94.000 zonnepanelen van Groendus. Dit reusachtige park, genaamd De Bavelse Berg, is zo groot als 30 voetbalvelden.
De panelen produceren sinds 2021 duurzame energie voor ruim 10.000 huishoudens. Met Zonnepark Services Nederland tekenden we op 16 april een nieuw onderhoudscontract. Omdat we de panelen in verschillende oriëntaties plaatsten op en rond de berg wordt de opwek van zonne-energie van zonsopgang tot zonsondergang beter benut.
De Bavelse Berg en Zonnepark Dorst liggen in een netcongestiegebied. Daardoor is het op dit moment niet mogelijk om een nieuwe elektriciteitsaansluiting te krijgen of een bestaande uit te breiden. Om het nieuwe zonnepark in Dorst toch te kunnen aansluiten, maken we gebruik van de bestaande aansluiting van de Bavelse Berg. Deze toepassing van cable pooling zien we gelukkig steeds meer.
Wij denken graag met je mee over mogelijkheden die het beste bij jouw situatie passen.
Ik wil contact!