Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Cable pooling

Het delen van een aansluiting op het elektriciteitsnet door zonne- en windparken.

Groendus academy

Car pooling kennen we allemaal. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een netaansluiting te delen? Dat noem je cable pooling.

Bij cable pooling delen meerdere duurzame energieprojecten één aansluiting op het elektriciteitsnet. Vaak wordt de opwek van zon en wind gecombineerd via één kabel. Dat kan doordat de zon en de wind doorgaans complementair aan elkaar zijn. Als de zon schijnt, waait het vaak minder hard en andersom. De momenten van piekbelasting voor deze vormen van duurzame opwek liggen dus anders.

Door een zonnecentrale naast een windpark aan te leggen, kan er efficiënter gebruik worden gemaakt van de netcapaciteit. Dit is interessant in gebieden met transportschaarste waar anders geen nieuwe zonne-installaties gebouwd mogen worden. En er zit nog een financieel voordeel aan ook: ontwikkelaars van zonne- en windparken besparen op vastrecht aansluitkosten doordat ze de aansluiting delen.

Naast de combinatie van wind en zon, is het ook mogelijk om meerdere zonneparken of meerdere windparken op één aansluiting te combineren. Dit kan als de volledige capaciteit nog niet door één park op elk moment wordt benut. En dit kan interessant zijn om slim voor te sorteren op de toekomst.

Cable pooling is één van de manieren om toch een aansluiting voor energieopwek te krijgen in gebieden die kampen met netcongestie. Benieuwd naar andere methoden hiervoor? Lees dan dit artikel:

6 manieren om duurzame energie op te wekken in netcongestiegebieden

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door