Dubbel ruimtegebruik
De behoefte aan duurzaam opgewekte stroom groeit enorm. Maar de beschikbare ruimte voor duurzame energieprojecten is beperkt. Een probleem? Nee hoor! Niet als je slim inzet op meervoudig ruimtegebruik. Groendus paste dit al in verschillende projecten toe. We laten je aan de hand van mooie voorbeelden zien hoe je inventief omgaat met dubbele gebiedsfuncties.
Gemeente Breda
Gemeente Breda zet sterk in op groene energie in het behalen van haar duurzaamheidsopgave. Maar er is schaarse buitenruimte, waardoor het aanleggen van grote zonneparken erg lastig is.
Meervoudig ruimtegebruik
Een nieuw leven voor een reusachtige afvalstortBovenop een voormalige vuilstort, de Bavelse Berg, bouwde Groendus een van de grootste zonneparken van Nederland. Vanwege de grote hoeveelheid leidingen in de grond is de Bavelse Berg een plek die verder voor weinig doeleinden gebruikt kon worden.
Groendus blies de vuilstort nieuw leven in door 94.000 zonnepanelen te plaatsen. Zo wordt er schone energie opgewekt voor ongeveer 10.000 huishoudens. En de natuur kan ook nog eens haar vrije gang gaan. De zonnepanelen zijn namelijk lichtdoorlatend, waardoor al het groen op de berg gewoon door kan blijven groeien. Dat vinden de schapen die onder de panelen grazen maar al te fijn. Optimaal gebruik maken van de ruimte dus.
Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer stelt locaties beschikbaar voor de grootschalige opwekking van zonne- en windenergie. Maar dit soort locaties zijn schaars en duurzame projecten kunnen uitsluitend worden uitgevoerd op plaatsen waar de natuur en omgeving dat toestaan.
Een zonnige geluidswal
Natuurbehoud en -ontwikkeling, landschappelijke inpassing, veiligheid en esthetiekTen noorden van de A32 ter hoogte van Oranjewoud plaatste Groendus een 650 meter lange zonnecentrale bovenop een geluidswal. De zonnepanelen wekken schone energie op voor zo'n 425 huishoudens. Daarnaast heeft de zonnewal ook een ecologische functie. De panelen zijn wat uit elkaar geplaatst zodat het regenwater de grond kan bereiken. En de panelen laten zonlicht door, waardoor het groen in de omgeving gewoon door kan groeien.
Gebiedsonderneming Laarberg
Gebiedsonderneming Laarberg wilde op een slimme manier verduurzamen. Een belangrijke wens hierbij was dat de oplossing zowel aan het bedrijventerrein als de omringende natuur een toegevoegde waarde leverde.
Na regen komt zon
Winst voor iedereenOok bij dit verduurzamingsvraagstuk bood meervoudig ruimtegebruik een slimme oplossing. In het gebied waar het regenwater van het bedrijventerrein opgevangen wordt, realiseerde Groendus mede dankzij crowdfunders een zonnepark met bijna 6.700 zonnepanelen. De zonnepanelen produceren jaarlijks genoeg energie voor bijna 800 huishoudens. En het zonnepark dringt de CO₂-voetafdruk van bedrijventerrein Laarberg terug met 738.000 kg per jaar.
Ook de omringende natuur profiteert volop van het zonnepark. Zo is het retentiegebied uitgebreid met houtwallen, zijn er fruitbomen geplant en grazen er schapen onder- en tussen de zonnepanelen. Tot slot biedt het park een ideaal leef- en voedselgebied voor vogel- en vleermuissoorten. Winst voor iedereen dus!
Gemeente Bloemendaal
De Gemeente Bloemendaal kent veel beschermde natuurgebieden, zogenaamde ‘Natura2000’ gebieden. Hier mogen geen windturbines of grote zonneparken geplaatst worden. Toch was er in Bloemendaal de wens om schone energie op te wekken.
Groen en gastvrij
Veilig en beschut parkeren, energie opwekken en je auto opladenIn Bloemendaal aan Zee realiseerde Groendus een zonnecarport. Dat is een parkeerterrein direct aan het strand en een zonnepark ineen. De 5.000 zonnepanelen vormen de overdekking van het parkeerterrein. Hiermee wordt voldoende schone energie opgewekt voor ongeveer 600 huishoudens. Bovendien hebben strandgasten een schaduwrijke en veilige parkeerplaats waar ze direct hun elektrische auto op kunnen laden. Zo krijgt een bestaand parkeerterrein ineens een hele nuttige extra functie.
Meervoudig gebruik maken van je ruimte
Meervoudig gebruik maken van je ruimte
Je beschikt vaak over meer ruimte voor verduurzaming dan je je realiseert. Al helemaal als je de ruimte die je hebt dubbel gebruikt. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over zonnepanelen op je:
- Bedrijfsdak
- Parkeerterrein
- Parkeergarage
- Fruitplantage
- Geluidswal
- Kleinvee locatie
Laat ons met je meedenken over hoe jij je ruimte goed kan benutten!