Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Ampère

Internationale eenheid van elektrische stroomsterkte, met als symbool A.

Groendus academy

De Ampère, met symbool A, is de internationale SI-eenheid van elektrische stroomsterkte. Het is één van de zeven basiseenheden van het SI-stelsel (naast seconde, meter, kilogram, kelvin, mol, candela).

Bij een elektrische stroomkring (bijvoorbeeld in elektrische apparaten), stroomt er elektrische lading van het ene naar het andere punt. De hoeveelheid elektrische lading die per seconde door een stroomdraad beweegt, is de stroomsterkte en meten we in Ampère.

De stroomsterkte wordt onder andere bepaald door de mate van weerstand. De weerstand neemt bijvoorbeeld toe bij dunnere elektriciteitsdraden of bij een langere kabel. Als je de stroomsterkte in Ampère vermenigvuldigt met de spanning in Volt, bereken je het vermogen. Het vermogen wordt ook wel uitgedrukt in Watt.

De aansluiting van een gebouw op het elektriciteitsnet wordt gedefinieerd aan de hand van Ampère. De aansluitwaarde geeft aan hoeveel stroom er door de aansluiting kan. Het gaat dan om de maximaal toegelaten stroomsterkte, die wordt begrensd door zekeringen met een bepaalde doorlaatwaarde uitgedrukt in Ampère (A).

De ampère is genoemd naar de Franse fysicus André-Marie Ampère. Hij was een van de hoofdontdekkers van het elektromagnetisme. De wet van Ampère is ook naar hem vernoemd. Dit is een natuurwet die het verband uitdrukt tussen de elektrische en magnetische component van elektromagnetische verschijnselen.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door