Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Blauwe energie

Energie die uit een combinatie van zoet- en zout water wordt gewonnen.

Groendus academy

Blauwe energie is energie die wordt gewonnen uit een combinatie van zout- en zoetwater. Net als groene energie, is blauwe energie duurzaam. Bij het opwekken van blauwe energie komt namelijk geen CO2 vrij.

Blauwe energie in de praktijk

Het opwekken van blauwe energie is een relatief nieuwe manier van energiewinning. Wereldwijd worden er verschillende proeven uitgevoerd met blauwe energie. Zo ook in Nederland. Op de afsluitdijk, in Breezanddijk wordt met behulp van zogeheten membraantechnologie energie gewonnen uit een combinatie van zoet en zout water.

Dit gaat als volgt in zijn werk. Zout water is geladen met zowel positieve deeltjes (bijv. natrium) als negatieve deeltjes (bijv. chloride). In de proefinstallatie in Breezanddijk worden het zoete- en zoute water gescheiden met behulp van twee verschillende soorten membranen. Dit zijn flinterdunne vliesjes die waterdoorlatend zijn. Deze twee vliesjes hebben een tegenovergestelde werking, in die zin dat de ene enkel positieve deeltjes doorlaat en de andere alleen maar negatieve deeltjes. Doordat de membranen vervolgens om en om op elkaar gestapeld worden, stromen de positieve- en negatieve deeltjes in het water beiden een andere kant op. Het effect hiervan is dat er een soort batterij ontstaat met een – en + kant. Tot slot worden deze twee zijdes met elkaar verbonden via elektrodes, waardoor van het spanningsverschil stroom gemaakt kan worden. Indrukwekkend nietwaar?

De potentie van blauwe energie

Over de potentie van blauwe energie zijn de meningen verdeeld. In 2009 werd in Noorwegen de eerste energiecentrale geopend die blauwe energie kon produceren. Aanvankelijk moest dit project een opmaat worden naar een nog veel grotere blauwe energiecentrale. Maar de blauwe energiecentrale bleek na jaren van testen toch niet rendabel. Dus werd de spreekwoordelijke stekker uit het project getrokken.

Ook in Azië is volop geëxperimenteerd met blauwe energie. In Zuid-Korea is de afgelopen jaren bijvoorbeeld geïnvesteerd in het ontwerpen van blauwe energiecentrales en in Tokyo is er zelfs een speciaal blauwe energie onderzoekscentrum opgericht. Maar vooralsnog blijven concrete grootschalige resultaten uit. Het antwoord op de vraag of blauwe energie straks een groot deel van ons verbruik zal opvangen is er dus nog even niet. Toekomstig onderzoek zal dit uit moeten wijzen.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door