Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Groene stroom

Elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Bij de opwek van groene stroom komt geen CO2 vrij, in tegenstelling tot de vervuilende grijze stroom die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen.

Groendus academy

Groene stroom is de verzamelnaam van alle elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Bij het opwekken van groene stroom komt geen CO2 vrij. Dit in tegenstelling tot het opwekken van stroom met fossiele brandstoffen. Dat wordt ook wel grijze stroom genoemd.

Groene stroom speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van ons energiesysteem. Wanneer groene stroom het gebruik van grijze stroom vervangt, gaat onze uitstoot van CO2 drastisch omlaag. Dat is nodig, aangezien CO2 een van de broeikasgassen is die sterk bijdraagt aan klimaatverandering.

De belangrijkste vormen van groene stroom zijn:

  • Aardwarmte
  • Waterkracht
  • Windenergie
  • Zonne-energie


Daarnaast zijn er nog vormen van stroom waarover discussie bestaat of deze wel of niet duurzaam zijn. Deze vormen worden nu vaak wel verkocht als groene stroom, omdat ze in principe CO2-neutraal zijn. Dit zijn:

  • Biomassa
  • Kernenergie


Waar grijze stroom meestal centraal wordt opgewekt, wordt groene stroom vaak decentraal opgewekt. Dat wil zeggen dat er niet één grote energiecentrale is die alle mensen uit een bepaald gebied voorziet van elektriciteit. Maar dat er meerdere producenten zijn, die op kleinere schaal energie opwekken. Zo kun je bijvoorbeeld met zonnepanelen je eigen energieleverancier worden.

Wil je meer weten over het zelf opwekken van groene stroom?
Lees dan hier verder!

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door