Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Laadpaal

Een paal waaraan elektrische vervoersmiddelen hun accu’s kunnen opladen.

Groendus academy

Een laadpaal is een paal met een of meerdere oplaadpunten die energie voorzien om de accu van een elektrisch vervoersmiddel op te laden. Om een laadpaal te gebruiken, heb je een laadkabel nodig. Je plugt de stekkers van de oplaadkabel aan de ene kant in de auto en aan de andere kant in het oplaadpunt in de laadpaal.

Het volladen van een accu bij een gewone laadpaal duurt zo’n 5 tot 10 uur. Hoe lang dit precies duurt, hangt onder andere af van het soort laadpaal, het type laadkabel, het vermogen van de auto en de capaciteit van de accu van de auto. Er zijn ook snellaadpalen. Deze kunnen een accu vaak al in 20 tot 40 minuten voor 80 procent opladen.

Omdat elektrisch rijden steeds gebruikelijker wordt, komen er ook steeds meer laadpalen bij. Er zijn in Nederland al ruim 60.000 publieke en bijna 40.000 semipublieke laadpunten. Om publieke laadpalen te gebruiken, heb je – naast een laadkabel – ook een laadpas nodig. Met een laadpas identificeer je je bij een laadpaal. Zo is duidelijk bij wie de kosten voor het laden in rekening gebracht kunnen worden.

Bidirectionele laadpalen

Laadpalen en elektrische auto’s kunnen een rol spelen in de opslag en het uitgestelde verbruik van energie. Dat kan met bidirectioneel laden. Laadpalen die dit mogelijk maken heten ook wel Vehicle-to-Grid (V2G) laadpalen. Deze laadpalen kunnen niet alleen stroom aan de (accu van een) auto leveren. Ze kunnen ook stroom uit de accu terugleveren aan het stroomnet. Voertuigen kunnen op die manier opladen en energie opslaan tijdens momenten dat er veel energie wordt opgewekt en het later – op momenten dat er weinig duurzame energie wordt geproduceerd - aan het net terugleveren.

Zelf een laadpaal plaatsen

Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen ervoor om laadpalen bij hun parkeerplaatsen te plaatsen. Dit is handig voor medewerkers en voor klanten. Nu is het plaatsen van laadpalen nog vrijblijvend, maar vanaf 2025 wordt dat zelfs verplicht via wetgeving.

Wil je meer weten over het aanschaffen van een zakelijke laadpaal?

Lees dan hier verder!


Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door