Onbalanssturing
Het proces waarbij de transmissiesysteembeheerder (TSO) maatregelen neemt om onbalans in het elektriciteitsnet te corrigeren en de netfrequentie te stabiliseren.

Onbalanssturing is het proces waarbij de TSO ingrijpt om onbalans te corrigeren en de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Onbalanssturing is een essentieel proces voor het handhaven van de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet. Wanneer er een onbalans ontstaat doordat de productie en het verbruik van elektriciteit niet in evenwicht zijn, neemt de transmissiesysteembeheerder (TSO) maatregelen om deze onbalans te corrigeren. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van regelvermogen via de balanceringsmarkt, waarbij Balancing Service Providers (BSP's) bijvoorbeeld hun productie kunnen verhogen, verbruik kunnen verlagen of elektriciteit uit opslag kunnen leveren. Het doel van onbalanssturing is om de netfrequentie zo dicht mogelijk bij de standaardwaarde van 50 Hz te houden, wat cruciaal is voor de werking van het elektriciteitssysteem en om blackouts te voorkomen.
Voorbeeld:
Als een plotselinge piek in de vraag naar elektriciteit optreedt, kan de TSO snel regelvermogen inzetten. Dit vermogen wordt geleverd door BSP's, bijvoorbeeld doordat gascentrales vragen hun productie verhogen of doordat grote industriële verbruikers tijdelijk minder stroom gebruiken, zodat de netfrequentie stabiel blijft.
Ja, ik wil Groendus updates
Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.