Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE)

Belastingheffing op het verbruik van gas en elektriciteit. De inkomsten hiervan worden gebruikt voor het stimuleren van duurzame energie opwek.

Groendus academy

De Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is een belastingheffing die bedrijven en particulieren betalen over het verbruik van gas en elektriciteit. Het is één van de milieubelastingen op GWE (gas, water, elektriciteit). De ODE is een bedrag dat je betaalt per gebruikte kWh elektriciteit of m­­3 gas.

Enerzijds gebruikt de overheid deze heffing om energiebesparing te stimuleren. De heffing maakt energie duurder. Een hogere energieprijs kan mensen ertoe bewegen om minder energie te gebruiken.

Anderzijds gebruikt de overheid deze heffing om de duurzame opwek van energie te stimuleren. De opbrengsten uit de ODE worden gebruikt om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) te financieren.

Sinds 2020 dragen bedrijven relatief meer bij aan de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie dan particulieren. Eerder was het gelijk verdeeld, maar nu is dit 2/3 om 1/3.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door