Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Terugleveren

Het leveren van een overschot aan zelf (decentraal) opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet.

Groendus academy

Wek je je eigen stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen? Dan gebruik je deze stroom natuurlijk zoveel mogelijk zelf. Maar er zullen ook momenten zijn waarop je meer opwekt dan je nodig hebt voor je bedrijfsprocessen. In dat geval gaat het overschot aan opgewekte stroom het elektriciteitsnet op. Terugleveren noemen we dat.

Voor dit terugleveren krijg je een terugleververgoeding Dit is een vast bedrag per geleverde kWh. De hoogte van deze vergoeding hangt af van de afspraken die je maakt in het terugleveringscontract met jouw energiebedrijf.

Wanneer je verwacht dat je energie gaat terugleveren, moet je hier toestemming voor krijgen van de netbeheerder in jouw regio. De netbeheerder moet namelijk kunnen inschatten hoeveel stroom er over het net zal gaan om zo de werking ervan te garanderen. Doordat er steeds meer elektriciteit wordt gebruikt én decentraal wordt opgewekt, komen de grenzen van de capaciteit van het net in zicht. Met andere woorden: het elektriciteitsnet raakt vol. Er is dan sprake van netcongestie. Daardoor kan het zijn dat je geen toestemming krijgt van de netbeheerder om opgewekte energie terug te leveren.

Wanneer je opgewekte stroom niet kunt terugleveren, kan dit invloed hebben op de terugverdientijd van jouw zonnecentrale. Je loopt immers de inkomsten van de terugleververgoeding mis. Maar het betekent zeker niet dat het dan geen interessante investering meer is. Er zijn genoeg andere manieren om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van je eigen opwek én dat je de investering terug verdient.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel:
Groendus, HAK en Rabobank laten zich door overbelast elektriciteitsnet niet uit het veld slaan

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door