Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Transmission System Operator (TSO)

Een TSO zorgt voor het transport van energie over grote afstanden, van producenten naar distributienetwerken.

Groendus academy

De Transmission System Operator zorgt dat elektriciteit en gas efficiënt van A naar B gaan. De TSO beheert het hoogspanningsnet voor elektriciteit en de hoofdgasleidingen. Ze zorgt voor een stabiele toevoer van energie over grote afstanden: van energiecentrales tot aan de lokale netwerken. Die laatste worden beheert door DSO’s (Distribution System Operator) en verdelen de energie over huishoudens en bedrijven.

In Nederland hebben we maar één TSO: TenneT. De rol van TSO en DSO’s is wettelijk vastgelegd. Zo moeten ze producenten en verbruikers aansluiten op het net en het transport voor hen uitvoeren. Dit moet natuurlijk veilig gebeuren en storingen of leveringsonderbrekingen moeten zij zien te voorkomen. Daarnaast is TenneT verantwoordelijk voor de balans van het landelijke net via de onbalansmarkt en balanceringsmarkten.

Een TSO mag niet handelen op de stroommarkt of eigen stroombronnen bezitten, behalve om hun eigen gebouwen van stroom te voorzien. Deze moet er wel voor zorgen dat er altijd genoeg hulpmiddelen klaarstaan om het stroomnet in balans te houden. Dat gebeurt via de balanceringsmarkten.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door