Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

5.300kWp
Geïnstalleerd vermogen
50.000
Dakoppervlak
11.988
Zonnepanelen
4.8GWh
Jaarlijkse productie
Het is zeldzaam dat een zonne-energiecentrale van deze omvang wordt gerealiseerd in een regio waar teruglevering aan het elektriciteitsnet absoluut verboden is.

Hessing Supervers en Groendus realiseren duurzaamste versfabriek van Europa ondanks netcongestie

Alle 100 productielijnen van Hessing Supervers snijden en verwerken straks verse groenten en fruit op zelfopgewekte groene energie. Maar liefst 11.988 zonnepanelen liggen er op de nieuwe fabriek in Greenport Venlo. Een unieke prestatie, want de fabriek ligt in netcongestiegebied. Een hoog eigen verbruik en de mogelijkheid van energiebuffering in ijswatersilo’s voorkomen teruglevering aan het stroomnet.

Het is zeldzaam dat een zonne-energiecentrale van deze omvang wordt gerealiseerd in een regio waar teruglevering aan het elektriciteitsnet absoluut verboden is. Met een geïnstalleerd vermogen van 5.300 kilowattpiek (kWp) op zo’n 50.000 vierkante meter vormde dit een interessante uitdaging die Groendus graag aanging. Voor de beeldvorming: dit zijn tien voetbalvelden vol zonnepanelen die het hele jaar genoeg stroom leveren voor 2.000 huishoudens.

Bekijk de video

IJswatersilo's kunnen energie bufferen en teruglevering aan het stroomnet voorkomen.

IJswatersilo’s voor energiesturing

De productielijnen in de fabriek verbruiken een groot gedeelte van de opgewekte zonne-energie gelijktijdig. Het overige deel mag niet aan het net teruggeleverd worden en moet dus ook voor eigen processen benut worden.

“Het verwerken en opslaan van groente en fruit gebeurt bij Hessing onder lage temperaturen om alles vers te houden. De kwaliteit van het product is van levensbelang voor bedrijven in de voedsel sector. Dus wordt er doorlopend gekoeld, wat voor een grote energievraag zorgt” vertelt Gunnar Larsen, senior projectontwikkelaar bij Groendus.

Hessing gebruikt onder andere twee ijswatersilo’s voor het koelen van groente en fruit. “Het voordeel van koelen met ijswater is dat het koelproces veel sneller en efficiënter verloopt dan met andere technieken. En de silo’s hebben nóg een handige functie: je kunt er beschikbare overtollige zonne-energie in bufferen. De zonne-energie kan één op één omgezet worden in koeling zodra teruglevering aan het net dreigt. Dat maakt de ijswatersilo’s praktische instrumenten voor efficiënte energiesturing en congestiemanagement.”
Nu de fabriek van de toekomst

Hessing werkt al sinds 2018 aan het ontwikkelen van de fabriek van de toekomst. “Nieuwbouw bleek voor ons de beste keuze om de continuïteit van de productie te waarborgen en toekomstige productinnovaties te verwerken. Onze wens was een omgeving waar we verse groenten en fruit snijden, wassen, drogen en verpakken” vertelt Michel van Rijswijck, directievoerder Hessing Supervers.

“Dankzij de samenwerking met Groendus voldoen we nu aan de laatste duurzaamheidsnormen en heeft de fabriek het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ gekregen. Hessing heeft daardoor de duurzaamste versfabriek van Europa.”

Toen de onverwachte prijsstijgingen vorig jaar bijna roet in het eten dreigden te gooien, hielden zowel Hessing als Groendus het hoofd koel. Larsen: “We zagen dat iedereen in Europa hier tegenaan liep. Het was een nieuwe werkelijkheid die we samen goed doorspraken en pragmatisch aanpakten. Daardoor hebben we dit mooie resultaat, waar vanaf nu de vruchten van geplukt (en verwerkt) worden.”

De eerste productie in de nieuwe fabriek is inmiddels gestart. In de komende maanden verhuizen, vanuit de andere locaties van Hessing, nog meer machines naar de nieuwe fabriek in Greenport Venlo. De verhuizing is in de loop van 2024 rond. Dan gebruikt Hessing al hun zelfopgewekte stroom voor het verwerken van verse groente en fruit.Feiten & Cijfers

  • Oppervlakte: bijna 50.000 vierkante meter (10 voetbalvelden).
  • Aantal zonnepanelen 11.988 met een vermogen van 460 wattpiek per stuk.
  • Geïnstalleerd vermogen: 5.300 kilowattpiek (kWp).
  • Verwachtte energieproductie: 4.800.000 kWh voor de komende 20 jaar.
  • IJswatersilo: 2 ijswatersilo’s, iedere silo heeft een inhoud van 140 M³ waar maximaal 2x 70 ton ijs in gebufferd kan worden. Dit komt neer op een energiecapaciteit van 6.400 kWh per ijswatersilo.

Voor de zonne-energiecentrale vroeg Hessing met behulp van Groendus met succes subsidie aan vanuit de SDE++ 2021. Het rijk kende een beschikking toe van 5,51 megawattpiek

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig of geïnspireerd geraakt en wil je graag meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op!

Contact met Marcel

Meer weten?