De oplevering werd ingeluid met toespraken van wethouder Guus Beenhakker en Groendus CEO Robert van der Hoeven. Zij benadrukten het belang van het zonnepark voor Oosterhout en de bijdrage aan een duurzame toekomst. Aansluitend volgde een rondleiding over het park, waarbij bezoekers een uniek kijkje kregen in de werking van het zonnepark, met uitzicht vanaf de naastgelegen Bavelse Berg. Met deze oplevering is Zonnepark Dorst nu officieel in gebruik.
Feestelijke oplevering Zonnepark Dorst
Op maandag 2 september vond de officiële oplevering van Zonnepark Dorst plaats. Een nieuwe mijlpaal in de verduurzaming van de gemeente Oosterhout. Samen met genodigden, waaronder betrokkenen en omwonenden, is de oplevering feestelijk gevierd.
Stroom voor 4.000 huishoudens
Het 10 hectare grote zonnepark, gelegen naast bedrijventerrein Hoogeind Minervum en het zonnepark op de Bavelse Berg in Breda, heeft ongeveer 24.000 zonnepanelen. Deze panelen zullen genoeg stroom opwekken om 4.000 huishoudens van energie te voorzien.
Ruimte voor planten, dieren en insecten
Bij de ontwikkeling van Zonnepark Dorst is er veel aandacht besteed aan natuur en biodiversiteit. De zonnepanelen zijn hoger geplaatst en er is gekozen voor speciale panelen die meer licht en minder warmte doorlaten. Dit zorgt voor meer groei en bloei van kruiden, wat weer meer insecten en vogels aantrekt. De beplanting van het gebied staat gepland voor het najaar, een periode die ideaal is voor het succesvol aanplanten en laten wortelen van diverse soorten flora.
Mogelijkheid tot financiële deelname
Energiecoöperatie Oosterhout Nieuwe Energie heeft huiseigenaren in verschillende postcodegebieden de kans geboden om te investeren in Zonnepark Dorst. Met een investering vanaf €500 konden inwoners hun ecologische voetafdruk verkleinen en profiteren van een aantrekkelijk rendement. Alle investeringsmogelijkheden zijn inmiddels verkocht.
Slimme oplossing: cable pooling
Een ander uniek onderdeel van het project is het gebruik van ‘cable pooling’. Zonnepark Dorst ligt naast de Bavelse Berg, een voormalige afvalberg die vol staat met 94.000 zonnepanelen. Door de keuze om de twee zonneparken met elkaar te verbinden, kunnen ze dezelfde netaansluiting delen. Dit zorgt ervoor dat er ondanks drukte op het elektriciteitsnet toch extra groene energie in de regio wordt opgewekt.
De bouw van Zonnepark Dorst begon in april 2024. Het park bestaat uit twee velden met zonnepanelen, omgeven door natuurlijke landschapselementen die de ecologische waarde van het gebied verhogen. Met de officiële oplevering van het zonnepark zet de gemeente Oosterhout een stap richting een duurzamere energievoorziening.
Meer weten?