Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Dubbel ruimtegebruik

De behoefte aan duurzaam opgewekte stroom groeit enorm. Maar de beschikbare ruimte voor duurzame energieprojecten is beperkt. Een probleem? Nee hoor! Niet als je slim inzet op meervoudig ruimtegebruik. Groendus paste dit al in verschillende projecten toe. We laten je aan de hand van mooie voorbeelden zien hoe je inventief omgaat met dubbele gebiedsfuncties.

Dubbel ruimtegebruik
Concurrentie in de schaarse buitenruimte
Gemeente Breda

Gemeente Breda zet sterk in op groene energie in het behalen van haar duurzaamheidsopgave. Maar er is schaarse buitenruimte, waardoor het aanleggen van grote zonneparken erg lastig is.

Meervoudig ruimtegebruik
Een nieuw leven voor een reusachtige afvalstort

Bovenop een voormalige vuilstort, de Bavelse Berg, bouwde Groendus een van de grootste zonneparken van Nederland. Vanwege de grote hoeveelheid leidingen in de grond is de Bavelse Berg een plek die verder voor weinig doeleinden gebruikt kon worden.

Groendus blies de vuilstort nieuw leven in door 94.000 zonnepanelen te plaatsen. Zo wordt er schone energie opgewekt voor ongeveer 10.000 huishoudens. En de natuur kan ook nog eens haar vrije gang gaan. De zonnepanelen zijn namelijk lichtdoorlatend, waardoor al het groen op de berg gewoon door kan blijven groeien. Dat vinden de schapen die onder de panelen grazen maar al te fijn. Optimaal gebruik maken van de ruimte dus.

Verduurzamen waar de natuur dat toestaat
Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer stelt locaties beschikbaar voor de grootschalige opwekking van zonne- en windenergie. Maar dit soort locaties zijn schaars en duurzame projecten kunnen uitsluitend worden uitgevoerd op plaatsen waar de natuur en omgeving dat toestaan.

Een zonnige geluidswal
Natuurbehoud en -ontwikkeling, landschappelijke inpassing, veiligheid en esthetiek

Ten noorden van de A32 ter hoogte van Oranjewoud plaatste Groendus een 650 meter lange zonnecentrale bovenop een geluidswal. De zonnepanelen wekken schone energie op voor zo'n 425 huishoudens. Daarnaast heeft de zonnewal ook een ecologische functie. De panelen zijn wat uit elkaar geplaatst zodat het regenwater de grond kan bereiken. En de panelen laten zonlicht door, waardoor het groen in de omgeving gewoon door kan groeien.

Minder CO₂, meer biodiversiteit
Gebiedsonderneming Laarberg

Gebiedsonderneming Laarberg wilde op een slimme manier verduurzamen. Een belangrijke wens hierbij was dat de oplossing zowel aan het bedrijventerrein als de omringende natuur een toegevoegde waarde leverde.

Na regen komt zon
Winst voor iedereen

Ook bij dit verduurzamingsvraagstuk bood meervoudig ruimtegebruik een slimme oplossing. In het gebied waar het regenwater van het bedrijventerrein opgevangen wordt, realiseerde Groendus mede dankzij crowdfunders een zonnepark met bijna 6.700 zonnepanelen. De zonnepanelen produceren jaarlijks genoeg energie voor bijna 800 huishoudens. En het zonnepark dringt de CO₂-voetafdruk van bedrijventerrein Laarberg terug met 738.000 kg per jaar.

Ook de omringende natuur profiteert volop van het zonnepark. Zo is het retentiegebied uitgebreid met houtwallen, zijn er fruitbomen geplant en grazen er schapen onder- en tussen de zonnepanelen. Tot slot biedt het park een ideaal leef- en voedselgebied voor vogel- en vleermuissoorten. Winst voor iedereen dus!

Verduurzamen zonder beschermde natuurgebieden aan te tasten
Gemeente Bloemendaal

De Gemeente Bloemendaal kent veel beschermde natuurgebieden, zogenaamde ‘Natura2000’ gebieden. Hier mogen geen windturbines of grote zonneparken geplaatst worden. Toch was er in Bloemendaal de wens om schone energie op te wekken.

Groen en gastvrij
Veilig en beschut parkeren, energie opwekken en je auto opladen

In Bloemendaal aan Zee realiseerde Groendus een zonnecarport. Dat is een parkeerterrein direct aan het strand en een zonnepark ineen. De 5.000 zonnepanelen vormen de overdekking van het parkeerterrein. Hiermee wordt voldoende schone energie opgewekt voor ongeveer 600 huishoudens. Bovendien hebben strandgasten een schaduwrijke en veilige parkeerplaats waar ze direct hun elektrische auto op kunnen laden. Zo krijgt een bestaand parkeerterrein ineens een hele nuttige extra functie.

Dubbele winst

Meervoudig gebruik maken van je ruimte

Je beschikt vaak over meer ruimte voor verduurzaming dan je je realiseert. Al helemaal als je de ruimte die je hebt dubbel gebruikt. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over zonnepanelen op je:

- Bedrijfsdak

- Parkeerterrein

- Parkeergarage

- Fruitplantage

- Geluidswal

- Kleinvee locatie

Laat ons met je meedenken over hoe jij je ruimte goed kan benutten!

Ik wil meer weten

Ook dubbel profiteren van je beschikbare ruimte?

Ik praat je graag bij over de mogelijkheden om te besparen én te verduurzamen. Samen ontwerpen we de beste aanpak voor jouw situatie. Laat vooral weten wanneer het je uitkomt, dan neem ik contact met je op!

Stan Verheijen - Senior Project Developer

Neem contact op

Ook dubbel profiteren van je beschikbare ruimte?