Balance Responsible Party (BRP)
BRP’s zijn financieel verantwoordelijk voor de balans tussen het verbruik en de teruglevering van bepaalde grootverbruikersaansluitingen.
TenneT is als TSO verantwoordelijk voor de balans op het hoogspanningsnetwerk. Zij zorgt ervoor dat het net altijd met een frequentie van 50 hertz werkt. Daarvoor moet vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd worden, zodat ze altijd gelijk aan elkaar zijn. Daar krijgt Tennet hulp bij van de Balance Responsible Parties (BRP) en de Balance Service Providers (BSP).
In het elektriciteitssysteem moeten elektriciteitsvraag en - aanbod in balans zijn. Daarvoor zorgen we door BRP’s verantwoordelijk te maken voor de balans in hun portfolio. Als alle BRP’s hun werk goed doen, is het totaal verbonden net dus ook in balans. Als individuen of organisatie ben je niet per aansluiting verantwoordelijk voor deze balans. Deze verantwoordelijkheid valt binnen de scope van een BRP.
Doordat energieleveranciers vaak zelf ook BRP zijn of zijn aangesloten bij een BRP, worden kleinverbruikers ontzorgd. Grootverbruikers hebben meestal een directere relatie met hun BRP. Vaak dragen ze zelf de financiële verantwoordelijkheid voor het nakomen van hun voorspelde gebruik en verbruik, of kopen ze de risico’s op afwijkingen hiervan af bij hun energieleverancier of BRP.
BRP’s houden zich bezig met de enorme puzzel van vraag en aanbod in elektriciteit en zorgen dat dit altijd binnen hun portfolio in evenwicht is. Is het portfolio van een BRP niet in evenwicht, dan kan een BRP met andere BRP’s handelen om zo de balans te herstellen. In Nederland zijn er twee soorten BRP’s:
- BRP’s met aansluitingen, die fysieke klanten hebben binnen hun portfolio
- BRP’s zonder aansluitingen die enkel handelen.
Een BRP is financieel verantwoordelijk voor de balans tussen het verbruik en de opwek van deze aansluitingen. Dit wordt ieder kwartier geadministreerd. Iedere BRP maakt een E-programma: een prognose voor opwek, verbruik en verhandelde volumes. Dit geven ze door aan TenneT, die deze voorspelling vervolgens vergelijkt met de daadwerkelijk gemeten volumes. Verschillen worden verrekend tegen de onbalansprijs.