Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Capaciteitsbeperkend contract (CBC)

Een contract dat bedrijven in gebieden met netcongestie kunnen afsluiten met een netbeheerder. In het contract spreek je af dat je tijdens piekmomenten jouw energieverbruik- of opwek tijdelijk vermindert.

Groendus academy

Als er netcongestie is in een gebied, kan een netbeheerder verschillende congestiemanagementcontracten afsluiten met bedrijven. Hierdoor gaan ze overbelasting van het net tegen. Dat levert financieel voordeel op voor bedrijven die al een aansluiting hebben en geeft bedrijven die een nieuwe aansluiting willen soms toch de kans die te krijgen.

Een netbeheerder kan bijvoorbeeld een capaciteitsbeperkend contract afsluiten met bedrijven. In dat contract staat dat bedrijven bij piekmomenten flexibel omgaan met hun transportvraag. Ze leveren dan bijvoorbeeld minder energie terug aan het net. In het contract staat op welke momenten die flexibiliteit geboden moet worden en tegen welke vergoeding een bedrijf dat doet.

Er zijn twee soorten CBC’s. Je kunt een capaciteitsbeperkend contract met vaste tijdsvakken afsluiten. Daar staat dan bijvoorbeeld in dat je iedere dag tussen 13.00 en 15.00 uur een piekbelasting is in je gebied en dat jij dan geen stroom teruglevert.

De tweede vorm van een CBC is een contract op afroep. Daarin spreek je af dat je jouw stroomopwek of -verbruik aanpast op het moment dat een netbeheerder een piek verwacht. Dat hoor je dan een dag van tevoren.

Voor beide CBC’s krijgen bedrijven een financiële vergoeding. Voor een CBC met vaste tijdsvakken krijg je een vaste maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding. Voor een contract op afroep krijg je ook een vaste maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding én een vergoeding voor iedere keer dat je jouw flexibele vermogen in moet zetten.

Een andere type congestiemanagementcontract is een biedplichtcontract.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door