Demand response
Het afstemmen van de vraag naar energie op het aanbod hiervan.
Demand response is een toepassing waarmee meer flexibiliteit op het net gecreëerd kan worden. Simpel gezegd betekent demand response het verschuiven van de vraag naar energie om dit zo beter aan te laten sluiten op het beschikbare aanbod. Denk hierbij aan het verschuiven van het oplaadmoment van elektrische auto’s naar een tijdstip waarop er voldoende groene energie beschikbaar is.
Demand response en de energietransitie
Balans is een sleutelwoord binnen de energiewereld. Om stroomuitval, black-outs en schade aan systemen op het net te voorkomen, moet de balans op het energienet bewaard worden. In het verleden werd deze balans gecreëerd door bij toenemende vraag naar energie meer kolen en gas te verbranden.
Met de transitie van grijs naar groen wordt het bewaren van de balans op het net een stuk lastiger. De opwek van groene energie is namelijk volatiel en afhankelijk van externe factoren. We kunnen de zon immers niet langer laten schijnen of de wind harder laten razen wanneer we meer groene energie nodig hebben toch? Dit vraagt dus om een andere manier van reageren op schommelingen in beschikbare energie.
Demand response in de praktijk
De afhankelijkheid van het weer laat het dus niet toe om te schuiven in het aanbod van duurzame energie. Daarom is er in toenemende mate belangstelling voor het verschuiven van de vraag hiernaar, oftewel demand response. Hierbij krijgen verbruikers een signaal om meer- of minder energie te verbruiken. Zodoende sluit het verbruik beter aan op het aanbod van dat moment.
Verder kan Demand response ook geautomatiseerd worden. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst is demand response mogelijk met slimme energiesturing. Hierbij wordt een Internet of Things technologie toegepast om al je energiestromen optimaal te beheren. Is er bijvoorbeeld weinig zonne-energie beschikbaar? Dan staakt slimme energiesturing tijdelijk de toevoer van energie naar de laadpalen. Zo verlaag je dus automatisch, tijdelijk je vraag naar energie.
Een andere manier is gebruik maken van een onafhankelijke aggregator. Dit zijn externe partijen die beschikken over een demand response managementsysteem. Nadat je hen hiervoor toestemming geeft kunnen zij automatisch het verbruik van je energie-assets naar boven of beneden aanpassen. Het doel hiervan is wederom zorgen voor een goede balans tussen vraag en aanbod van energie.