Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

ENDEX

Handelsplaats voor elektriciteit en gas voor lange termijn contracten.

Groendus academy

ENDEX is een afkorting van ‘European Energy Derivatives Exchange’. Het is een platform voor de beurshandel in elektriciteit en gas binnen de EU. Het platform is onderdeel van de ‘Intercontinental Exchange’ (ICE), een Amerikaanse beurs voor de handel in grondstoffen en financiële producten. Waar op de EPEX energie verkocht- en ingekocht kan worden voor de korte termijn, wordt op de ENDEX juist energie verhandeld voor lange termijn contracten. De ENDEX is namelijk een termijnmarkt (ook wel future- of forward-market genoemd). Dit wil zeggen dat de prijzen over een langere periode tot stand komen. Een langere periode betekent in deze context, langer dan een uur of dag.

Op de ENDEX kunnen partijen voor de komende jaren de prijzen voor de levering van energie vastzetten. Dit gebeurt tot maximaal 5 jaar in de toekomst. De prijzen worden gegeven in euro per MWh en zijn online in te zien per maand, kwartaal of jaar. Energieleveranciers kunnen tegen deze prijzen energie inkopen om dit vervolgens door te verkopen aan eindgebruikers. Deze prijzen worden vervolgens omgezet naar eurocent per kWh. De prijs bedrag die eindgebruikers uiteindelijk betalen bestaat uit dit omgezette tarief, plus belastingen en toeslagen.

Meer uitleg over de verschillende energiemarkten en hoe de prijzen hierop tot stand komen vind je hier.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door