Gelijktijdigheid
Het gebruiken van energie op het moment dat het opgewekt wordt.
Gelijktijdigheid is het gebruiken van energie op het moment dat het daadwerkelijk wordt opgewekt. Een succesvolle energietransitie gaat gepaard met de omschakeling naar gelijktijdig gebruik van energie. Concreet betekent dat: zonne-energie gebruiken als de zon schijnt, windenergie gebruiken op de momenten dat de wind waait. Maar ook: minder energie verbruiken op de momenten dat er minder wordt opgewekt.
Gelijktijdigheid gaat daarom hand in hand met de verschuiving van een vraaggestuurd energiesysteem naar een aanbodgedreven systeem. We zijn gewend dat we de productie van (fossiele) energie kunnen opschroeven zodra onze vraag toeneemt. Met duurzame energiebronnen werkt dat anders. Die zijn niet op afroep beschikbaar, maar wisselvallig – of: volatiel. In een duurzaam en toekomstbestendig systeem wordt het aanbod daarom bepalend voor de momenten waarop we energie verbruiken.
Belangrijke voordelen van gelijktijdigheid zijn:
- Je bent niet meer afhankelijk van fossiele energiebronnen; je maakt hiermee een hele belangrijke verduurzamingsslag.
- Je komt los van de invloed van de energieprijzen; energie die je zelf opwekt en meteen gebruikt hoef je niet in te kopen.
- Je maakt optimaal gebruik van (je eigen) duurzaam opgewekte energie; zo kun je naar een zelfvoorzienende energiehuishouding gaan.
- Je hebt niet meer te maken met netcongestie; wanneer je alle energie die je opwekt direct verbruikt, hoeft het niet terug het elektriciteitsnet op.
Wil je meer weten over gelijktijdigheid?
Lees dan dit artikel:
Hoe gelijktijdigheid het verschil maakt