Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Persluchtopslag

De opslag van groene energie, omgezet naar samengeperste lucht, in zoutholtes in de bodem.

Groendus academy

Persluchtopslag zorgt ervoor dat je duurzaam opgewekte stroom op een later moment kunt gebruiken. Anders dan bij het opwekken van grijze energie zijn we voor de productie van duurzame energie afhankelijk van het weer. Windmolens en zonneparken leveren namelijk geen energie wanneer het windstil is of wanneer de zon nauwelijks schijnt. Om op die momenten toch duurzame energie te kunnen gebruiken, hebben we energieopslag nodig. Hiervoor zijn verschillende technieken ontwikkeld, waaronder persluchtopslag. Hoe dat precies werkt, leggen we je graag uit!

Hoe werkt persluchtopslag?

Bij de toepassing van persluchtopslag wordt gebruik gemaakt van zogeheten ‘Compressed Air Energy Storage’ (CAES). Deze technologie is zo’n 40 jaar geleden uitgevonden. Hiermee wordt groene energie omgezet in samengeperste lucht. Die lucht wordt vervolgens een zoutcaverne ingeblazen om hier bewaard te worden. Zoutcavernes zijn stevige ondergrondse koepels, ontstaan door gaten die zijn geboord voor het winnen van zout.

Met persluchtopslag kunnen we groene energie opslaan op het moment dat er sprake is van overproductie. Dus wanneer de productie van groene energie de vraag hiernaar overstijgt. De opgeslagen energie wordt bewaard in de zoutcavernes tot een moment waarop er juist sprake is van een tekort aan groene energie. Bijvoorbeeld wanneer het nauwelijks waait en de zon onvoldoende van zich laat zien. Op dat moment wordt de perslucht gebruikt om een turbine aan te drijven, die vervolgens via een generator weer elektriciteit opwekt.

Persluchtopslag kan dus vraag en aanbod van duurzame energie balanceren. Daarmee kan deze toepassing een rol spelen in het oplossen van netcongestie. Doordat het CAES-systeem stroom opslaat bij een overschot aan groene energieproductie blijft het net beter in balans.

Toekomstvisie persluchtopslag

Op dit moment kan met een CAES-systeem wind- of zonne-energie opgeslagen worden. Ook wordt er hard aan gewerkt om in de toekomst waterstof uit overtollige groene stroom op te kunnen slaan in de zoutcavernes. De groene waterstof kan dan gebruikt worden om de CAES-installatie te laten draaien.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door