Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Congestiemanagement

Maatregelen waarmee netbeheerders samen met bedrijven in hun gebied netcongestie proberen op te lossen. Zo willen ze de transportcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk beter benutten.

Groendus academy

In gebieden met netcongestie hebben netbeheerders verschillende mogelijkheden om bedrijven om hulp te vragen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de bedrijven in het gebied vragen om hun capaciteitsvraag tegen vergoeding aan te passen. Dat kan met een capaciteitsbeperkend contract (CBC) of een biedplichtcontract. Meestal is meedoen aan congestiemanagement nog een vraag, maar netbeheerders verplichten bedrijven ook steeds vaker om mee te doen.

Congestiemanagement wordt ingezet omdat het elektriciteitsnet steeds voller raakt. Vergelijk het met een snelweg: er rijden simpelweg te veel auto’s en zo ontstaat er file. Zo raakt ook het elektriciteitsnet vol, bijvoorbeeld als op een zonnige dag alle zonnepanelen tegelijkertijd stroom opwekken en terugleveren.

Met zo’n overvol energienet is er geen plek voor nieuwe aansluitingen. Dat zorgt voor een rem op de energietransitie en groei voor bedrijven. Met congestiemanagement willen netbeheerders er daarom samen met bedrijven voor zorgen dat we het net efficiënter gebruiken, zodat we capaciteitsproblemen voorkomen én er plek is voor nieuwe aansluitingen.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door