Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Curtailment

Het tijdelijk en opzettelijk beperken van de hoeveelheid opgewekte energie van zonnecentrales of windturbines om de balans op het stroomnet te bewaren.

Echt álles weten over curtailment? Lees verder in ons kennisdossier Curtailment.

Groendus academy

Curtailment betekent letterlijk ‘inperking’. Binnen de energiewereld is er sprake van curtailment wanneer de hoeveelheid energie die zonnecentrales en windturbines op het net inbrengen met opzet voor een bepaalde periode wordt ingeperkt.

Waarom curtailment toepassen?

Dat klinkt wellicht wat tegenstrijdig: ervoor zorgen dat groene energiebronnen tijdelijk minder of geen energie produceren. We gaan immers voor zoveel mogelijk groene energie toch? Maar helaas hebben we nog geen oplossing voor het grootschalig opslaan van groene energie. Dit heeft tot gevolg dat als de zon veel schijnt of het enorm hard waait er overproductie van groene energie kan ontstaan. Er wordt dan meer energie opgewekt dan dat er verbruikt wordt, wat ervoor zorgt dat het energienet uit balans raakt. Zonnecentrales en windturbines kunnen de opgewekte energie dan niet veilig kwijt op het net. Niet wenselijk dus!

Om onbalans op het energienet te voorkomen kan dus curtailment toegepast worden. Door de hoeveelheid energie die zonnecentrales en windparken op het net inbrengen tijdelijk terug te schroeven, kan vraag en aanbod van energie weer in balans gebracht worden.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door