Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

EPEX

Handelsplaats voor elektriciteit en gas voor de korte termijn.

Groendus academy

EPEX staat voor ‘European Power Exchange’ (voorheen was dit de APX). Het is de naam voor de beursvloer waarop gehandeld wordt in energie die tot één dag voor verbruik ingekocht kan worden. De EPEX is dus een markt waar energie wordt verhandeld voor de korte termijn. Per uur van de dag wordt een prijs bepaald. Deze prijzen komen tot stand op basis van vraag en aanbod. Meer uitleg over de totstandkoming van de prijzen op de EPEX vind je hier.

Energie kan via verschillende routes ingekocht worden. Er zijn dan ook diverse marktplaatsen voor energie, ook wel energiebeurzen. Een belangrijke eigenschap die de verschillende marktplaatsen van elkaar onderscheid is de periode waarvoor de energieprijzen vaststaan. Waar op bijvoorbeeld de ENDEX de energieprijzen per periode tot stand komen, zijn er ook markten waarop de prijs per uur tot stand komt. Zo’n markt heet ook wel een spotmarkt. De EPEX behoort tot de spotmarkten. Op deze beurs wordt ca. 60% van alle elektriciteit verhandeld. Een andere belangrijke spotmarkt in Nederland is de Nordpool SPOT.

Wie handelen er op de EPEX?

Producenten van elektriciteit en gas kunnen dit aanbieden op de EPEX. Producenten kunnen hierbij zowel eigenaren van grootschalige energiebronnen zijn als particulieren die bijvoorbeeld van hun overtollige zonne-energie af willen. Energieleveranciers kunnen dit aanbod vervolgens inkopen om weer door te verkopen aan huishoudens of grootverbruikers. Naast energieleveranciers kunnen ook handelaren of industriële grootverbruikers direct inkopen op de EPEX.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door