Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Manual Frequency Restoration Reserve (mFRR)

mFFR is het handmatig bijsturen van grotere installaties om de balans op het net te herstellen. Het is de noodknop voor als het systeem uit te ver uit balans raakt.

Groendus academy

Werken FCR en aFFR niet genoeg om onbalans op het elektriciteitsnet op te lossen? Dan heeft TenneT als TSO (Transmission System Operator) nog één laatste redmiddel voordat ze delen van het net moeten gaan afschakelen: mFRR. Dat is het nood- en reservevermogen en wordt ook wel de Manual Frequency Restoration Reserve genoemd.

Bij een grote verstoring op het elektriciteitsnet, zoals een plotselinge uitval van een energiecentrale, wordt de mFFR ingeschakeld. Netbeheerders kunnen dan aanbieders van installaties dan vragen om, vaak handmatig, in te grijpen om extra vermogen toe te voegen of te verminderen. Hierdoor wordt ook het regelvermogen (aFFR), dat om kan gaan met snellere fluctuaties, weer beschikbaar.

Dit noodvermogen contracteert TenneT al vooraf. Dit is anders dan de FCR- en de aFRR-markt die volgens vrije biedingen werken. Over een paar jaar gaat het mFRR-systeem over naar een format die vergelijkbaar wordt met het huidige aFRR-biedsysteem.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door