Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Power Purchase Agreement (PPA)

Een overeenkomst tussen een groene energieproducent en een partij die deze energie afneemt.

Groendus academy

Een Power Purchase Agreement (PPA) is een overeenkomst tussen een groene elektriciteitsproducent en een partij die deze energie afneemt. Met een PPA kan een grootverbruiker zijn vraag naar groene stroom afnemen van bijvoorbeeld een ondernemer met een zonnecentrale op zijn of haar dak.

In zo’n Power Purchase Agreement worden allerlei afspraken over de afname van groene energie vastgelegd. Hoeveel stroom wordt er afgenomen, tegen welke prijs, wie is verantwoordelijk voor welk risico, wat is de vereiste boekhouding en hoe hoog is de boete als de afspraken niet nagekomen worden? Het is gebruikelijk om een PPA overeenkomst voor langere tijd te sluiten; voor zo’n tien tot vijftien jaar.

PPA’s kunnen een rendabele en stabiele vorm van energietoevoer en afname faciliteren door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Wanneer een ontwikkelaar of een eigenaar van een duurzame bron de opgewekte energie niet (geheel) zelf gebruikt kan hiervoor namelijk een PPA overeenkomst gesloten worden met een grootverbruiker die juist groene stroom wil afnemen.

Power Purchase Agreements in verschillende vormen en maten

PPA’s zijn er in diverse vormen. Allereerst is een kenmerkend verschil tussen deze vormen de partij die de stroom afneemt. Een Power Purchase Agreement kan betrekking hebben op een overeenkomst tussen een energiebron en een grootverbruiker (Corporate PPA) of tussen een bron en een partij die groene energie inkoopt om door te verkopen (Merchant PPA). Een tweede kenmerk op basis waarvan onderscheid gemaakt kan worden is of de stroom fysiek of virtueel geleverd wordt. Een voorbeeld van virtuele levering is bijvoorbeeld onze eigen Energiemarktplaats.

Wereldwijd worden er steeds meer corporate PPA’s afgesloten. Logisch ook als je naar de voordelen kijkt. Omdat een PPA doorgaans voor een langere tijd wordt afgesloten, is het goed gereedschap om het risico van schommelende energieprijzen in te dammen. Verder zijn PPA contracten flexibel. De betrokken partijen hebben de vrijheid om het contract zo in te vullen dat het aan de wensen van alle betrokkenen voldoet. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor PPA’s tegen vaste- of variabele prijzen. Niet te vergeten tot slot, is natuurlijk het voordeel dat je met PPA's dus groene stroom kunt afnemen als alternatief voor grijze stroom.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door