Time shifting
Het verschuiven van het moment waarop energie verbruikt of opgewekt wordt.
Time shifting wil zeggen dat er geschoven wordt met het moment waarop energie verbruikt- of opgewekt wordt. Bij de productie van grijze energie kan er relatief eenvoudig geschoven worden aan de aanbodkant. Hoe meer energie er nodig is, hoe meer fossiele grondstoffen er verbrand worden. Bij het produceren van groene energie ligt dat echter anders. We kunnen immers de wind niet harder laten waaien of de zon meer laten schijnen om in onze energiebehoeften te voorzien. Wat we wel kunnen doen om vraag en aanbod beter in balans te houden, is schuiven met het moment van opwek of verbruik, oftewel time shifting.
Time shifting aan de vraagzijde
Aan de vraagzijde betekent time shifting dat energieverbruik dat normaal gesproken plaatsvindt tijdens piekmomenten wordt verschoven naar een later of eerder moment. Een voorbeeld hiervan is startuitstel van laadpalen voor elektrische auto's. Uit gewoonte zullen bijvoorbeeld je werknemers hun auto direct opladen bij aankomst in de ochtend. Met time shifting kan dit verbruiksmoment verschoven worden naar een tijdstip waarop de zon volop schijnt. Er is dan meer groene energie beschikbaar, waardoor vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten.
Time shifting aan de aanbodzijde
Aan de aanbodzijde kan time shifting bijvoorbeeld inhouden dat zonne-energie die gedurende de dag wordt opgewekt niet direct het net op gaat. In plaats daarvan wordt deze energie eerst opgeslagen in een batterij. Doordat hiermee het moment waarop de energie oorspronkelijk het net op zou gaan wordt verschoven kan de piekbelasting van het net verminderd worden. Zodoende blijft de balans op het net beter bewaard.
Time shifting en slimme energiesturing
Je kunt enkele time shifting maatregelen handmatig doorvoeren. Bij het voorbeeld over de laadpalen zou je werknemers bijvoorbeeld kunnen vragen om hun auto pas op te laden wanneer de zon volop schijnt. Maar dit kan natuurlijk ook een stuk efficiënter. Wil je namelijk alle energiestromen in je bedrijf slim beheren en daarmee kosten besparen? Dan is slimme energiesturing een must. Hiermee automatiseer je namelijk de toepassing van time shifting. Simpele voorbeelden hiervan zijn dat de lichten en verwarming automatisch uitgeschakeld worden in ruimtes waar geen mensen aanwezig zijn. Of dat een batterij automatisch energie opslaat bij overschotten en weer ingeschakeld wordt als stroombron bij tekorten.
Meer te weten komen over goed energiemanagement, slimme energiesturing en energiemanagementsystemen? We schreven er onlangs een uitgebreid artikel over.