Laadpalen kan je kopen met of zonder backoffice systeem. Een backoffice systeem is nodig voor het beheer van je laadpunten. Het maakt het mogelijk om je laadsessies in te zien, laadtarieven in te stellen en vergoedingen te ontvangen voor de geladen stroom. In de meeste gevallen is het handig om met een partner te werken die de laadpunten voor je kan installeren en via een maandelijks abonnement het beheer voor je doet.
10 tips bij het aanschaffen van zakelijke laadpalen
Overweeg jij om laadpalen op je bedrijventerrein te installeren? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Bijvoorbeeld; Kan je een aparte groep gebruikers (onder andere leaserijders) gratis laten laden? Is het mogelijk om zelf al je tarieven in te stellen? Is de volledige winst dan voor jullie? En wat is dynamic load balancing, en heb jij dat nodig?
1. Bepaal of je een backoffice systeem nodig hebt
2. Denk slim na over de toekomst
Wil je in de toekomst misschien meer laadpalen? Het is slim om hier direct over na te denken je kan immers nu al voorbereidingen treffen in je installatie waardoor je op termijn eenvoudig kan uitbreiden. De installateur kan je hier in samenwerking met de laadpaal leverancier over adviseren. Ook is het goed om te bepalen of je met jullie huisinstallateur willen werken, of dat je de installatie liever helemaal overlaat aan de leverancier? Bedenk wat je wilt. Goed om te weten: in beide gevallen kan je bij Groendus terecht.
3. Zorg dat de laadtarieven aan jouw wensen voldoen
Het is belangrijk om te controleren of je bij je aanbieder verbruikskosten betaalt voor iedere sessie of kWh. Zorg ervoor dat je zelf je tarieven kan invoeren, zodat de tarieven aan jouw wensen voldoen. Je kan bijvoorbeeld meebewegen met de stroomprijs, leaserijders gratis laten laden, of juist winst maken om zo je investering terug te verdienen. Goed om te weten: Groendus neemt geen marge op laadsessies of kWhs.
4. Worden alle laadpassen geaccepteerd?
Vaak hebben EV rijders al een laadpas. Check bij jouw leverancier of de laadpalen die zij leveren alle laadpassen accepteren en of hier kosten aan verbonden zijn. Bij Groendus kan je elke laadpas gebruiken om te laden, zonder dat hier een marge op genomen wordt. Ook kan je voor elke laadpas in de Groendus online portal zelf instellen of je deze tegen een gereduceerd tarief wil laten laden. Je hoeft hier dus geen speciale laadpas voor aan te schaffen. Als je de laadkosten van jouw medewerkers wil vergoeden, is het het handig om je werknemers wel een laadpas te geven. Wil je nieuwe laadpassen aanschaffen? Dan raden wij je aan om goed te kijken welke kosten er voor een laadpas gerekend worden (maandelijks of bijvoorbeeld per kWh), zodat je niet voor verassingen komt te staan.
5. Klantenservice in geval van storing of schade
Hoe zit het met ondersteuning als je laadpaal een storing heeft of kapot is? Bekijk of de klantenservice in het beheerabonnement is inbegrepen in het geval van storing of schade én of deze service aan je wensen voldoet. Bij Groendus is de klantenservice inbegrepen, er staat altijd een team van professionals met veel technische kennis voor je klaar!
6. Wees flexibel
Voldoen de laadpunten aan het Open Charge Point Protocol (OCPP) en zijn ze simlock vrij? Dan ben je niet gebonden aan een specifieke leverancier en kan je laadpalen bij een andere partij in beheer brengen en je laadpalen altijd meenemen naar een andere locatie. Wel zo handig bij bijvoorbeeld een verhuizing. Groendus kan indien gewenst ook laadpunten, die simlock vrij zijn, van andere partijen in beheer nemen.
7. Onderzoek of Slim Laden een optie is
Door slim te laden worden de auto’s op jouw laadplein op de voordeligste momenten geladen: als de zon schijnt en de elektriciteitsprijzen laag zijn. Hiermee verlaag je je laadkosten, haal je een hoger rendement uit je zonnepanelen en voorkom je onnodige teruglevering aan het elektriciteitsnet. Hiermee bespaar je dus kosten én CO2.
8. Vergelijk de volledige prijs
Bij het vergelijken van verschillende leveranciers is het belangrijk om niet alleen naar de maandelijkse beheerkosten te kijken, maar ook naar de totale kosten inclusief installatie. Let daarbij goed op of de abonnementskosten per socket (stopcontact) of per lader worden gerekend, aangezien een lader meestal twee sockets heeft.
Controleer ook of dynamic load balancing is inbegrepen bij de installatie. Dit systeem zorgt ervoor dat de laadpalen rekening houden met het totale energieverbruik van het pand, zodat de stroom eerlijk verdeeld wordt over alle apparaten die energieverbruiken en de verschillende laadpalen. Zonder dynamic load balancing kan het gebeuren dat de laadpalen altijd op een lagere snelheid laden, wat onhandig is als je snel weer op weg wilt.
Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op voor advies.
9. Vergeet niet om subsidies aan te vragen!
Als onderneming kan je rekenen op enkele subsidies bij de aankoop van een elektrisch laadstation: de investeringsaftrekken. Hierdoor betaal je minder vennootschaps- of inkomstenbelasting. Een ander fiscaal voordeel is het verlaagd belastingtarief. Een aantal subsidiemogelijkheden zijn: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) en verder is er ook een aantal subsidies geschikt voor laadpunten bij VVE’s. Meer informatie over deze subsidies vind je op de website van de RVO.
Er komen ook twee nieuwe subsidies aan: de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) en de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA). Het kan handig zijn je laadpalen voor eind september al aan te schaffen om deze subsidies niet mis te lopen. Hier lees je wanneer deze subsidies gelden, om welke bedragen het gaat en welke voordelen ze jouw bedrijf opleveren.
10. Terugverdientijd
Analyseer de verwachte terugverdientijd door de kosten af te zetten tegen de besparingen en verwachte inkomsten. Denk bij besparingen aan lagere brandstofkosten en de beschikbare subsidies. Inkomsten kunnen voortkomen uit het in rekening brengen van laadkosten bij gebruikers.
Laat je investering renderen door nu de juiste keuzes te maken. Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!
Neem contact op