Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Lichtgewicht oplossingen voor constructiebeperkende daken: welke opties zijn er?

Je bent er helemaal van overtuigd: een eigen zonnecentrale is dé duurzame oplossing voor jouw organisatie en jullie groeiplannen. En je bespaart er ook nog eens energiekosten mee. Steeds meer bedrijven leggen hun daken vol met zonnepanelen. Maar wat als jouw bedrijfsdak zich daar niet voor leent? Geen zorgen, we leggen je uit wat welke oplossingen er zijn en hoe je zo’n lichtgewicht oplossing kunt financieren.

Waarom wil je eigenlijk zelf stroom opwekken?

 1. Zelf stroom opwekken wordt steeds interessanter voor bedrijven. Het drukt de energiekosten en je bent minder afhankelijk. Komt de stroom van je eigen zonnecentrale, dan heb je voor je verbruik het net helemaal niet nodig.

 2. Met innovatieve energiesturing zorg je ervoor dat je het net óók niet belast door teruglevering. Want door netcongestie zien we steeds vaker dat bedrijven geen nieuwe of extra aansluiting op het energienet krijgen. Dat kan behoorlijk lastig zijn! Bedrijven kijken daarom steeds vaker naar een combinatie van eigen opwek en goed energiemanagement.

 3. Je eigen verbruik maximaliseren? Richt je bedrijfsprocessen flexibeler in! Of zet bijvoorbeeld batterijen in als buffer, of stem je laadpalen en verwarming af op je verbruiksprofiel. Je kunt ook afspraken maken met bedrijven in de buurt, zodat jullie verbruik en opwek op elkaar kunnen afstemmen. Voeg daar slimme financieringsvormen aan toe en de businesscase voor jouw zonnecentrale straalt je tegemoet.

Maar hoe wek je die stroom zelf op? En waar moet je aan denken als het gaat om je dak? Dat lees je in dit kennisdossier.

1.
Heb ik een constructiebeperkt dak?

Eén van de belangrijkste drempels voor bedrijven in het opwekken van energie op hun dak, zijn constructiebeperkingen. Sommige daken zijn namelijk niet meteen geschikt voor zonnepanelen.

Heb je geluk, dan is jouw dak zonder aanpassingen geschikt voor een zonnecentrale. Dan ga je waarschijnlijk voor een standaardoplossing: een stabiele onderbouwconstructie met daarop zonnepanelen naar keuze.

Maar in 60% van de gevallen krijgen bedrijven te maken met constructiebeperkingen van het dak of met beperkende eisen vanuit de verzekering.

Gelukkig zijn er innovatieve oplossingen waarmee je ook bij constructiebeperkte daken tóch aan de slag kunt met je eigen duurzame stroomopwek:

Maar wanneer kies je welke oplossing? Dat is onder andere afhankelijk van de mate van de constructiebeperking van jouw dak. Er zijn drie opties:

 • Licht constructiebeperkend dak
 • Gemiddeld constructiebeperkend dak
 • Zwaar constructiebeperkend dak

Voor iedere mate van constructiebeperking is er een andere ideale oplossing. En soms past een combinatie van de verschillende opties nog beter. Hieronder lees je welke oplossing het beste bij jouw dak past.

2.
Wat kun je doen als je dak licht constructiebeperkt is?

Een zonne-installatie (en alles wat daarbij hoort) weegt gemiddeld zo’n 20 kilo per vierkante meter.

Kan jouw dak dit extra gewicht nét niet dragen? Bijvoorbeeld vanwege de wettelijk verplichte veiligheidsmarges? Dan spreken we van een lichte constructiebeperking.

De oplossing: dakversterking

De meest voor de hand liggende optie (want: makkelijk en voordelig!) is om kleine dakversterkende aanpassingen aan het dak te doen. Dat geldt voor platte én schuine daken.

Bij een dakversterking gaat het vaak om kleine aanpassingen, zoals:

 • Een gording-tot-gording installatie
 • Noodoverstorten aanpassen
 • De hoeveelheid grind op je dak verminderen

Soms zijn iets stevigere aanpassingen nodig. Denk aan:

 • Gordingen of spant(en) versterken
 • Dakankers gebruiken in plaats van ballast
 • Kolom of ligger aanpassen
 • Balken aanpassen
 • Dakisolatie en -bedekking vervangen
3.
Wat kun je doen als je dak gemiddeld constructiebeperkt is?

Kan jouw dak geen complete installatie extra dragen, maar heb je wel aanvullende draagcapaciteit van:

 • Meer dan 15 kilo per vierkante meter (voor een plat dak)?
 • Meer dan 8 kilo per vierkante meter (voor een schuin dak)

Dan heb je te maken met een gemiddeld constructiebeperkt dak.

Dan zijn er twee voordelige oplossingen:

1. Lichtgewicht onderbouwsysteem voor platte daken

Groendus werkt voor deze platte-dakenoplossing samen met RABLE, de ontwikkelaar van Nederlands eerste uitvouwbare en lichtgewicht onderbouwsysteem. Met dit systeem kun je gemiddeld constructiebeperkte daken zonder constructieve aanpassingen voorzien van elk type zonnepanelen.

Om het systeem vast te maken, wordt het gemonteerd via ankers op de hoekpunten van het dak. Het systeem heeft 80% minder dakankers nodig dan reguliere onderbouwsystemen. En je kunt de panelen vooraf bevestigen op de onderbouw. Je hoeft het dak dan ook niet te belasten met het gewicht van de installateurs tijdens de montage.

2. Lichtgewicht zonnepanelen voor platte én schuine daken

Voor platte én schuine daken zijn lichtgewicht zonnepanelen een oplossing. Groendus werkt hiervoor samen met de Nederlandse zonnepaneelproducent Solarge. Hun zonnepanelen uit de SOLO series (470-520) wegen 5,5 kilo per vierkante meter en zijn daarmee de helft lichter dan een gemiddeld standaard paneel.

4.
Wat kun je doen als je dak zwaar constructiebeperkt is?

Wil je een zwaar constructiebeperkt dak geschikt maken voor een standaard zonnecentrale, dan zijn ingrijpende constructieversterkingen nodig. En dat is duur. Gelukkig zijn er hier ook twee voordeligere alternatieven:

 1. Een combinatie van een lichtgewicht onderbouwsysteem en lichtgewicht zonnepanelen
 2. Extreem lichtgewicht zonnefolie

Heb je een plat dak? Kies dan voor een combinatie van het Rable onderbouwsysteem en de lichtgewicht Solarge panelen. Daarmee is je zonnecentrale 75% lichter dan een standaardconstructie!

Heb je een schuin dak? Of heb je afwijkende oppervlaktes? Kies dan voor extreem lichtgewicht zonnefolie. Groendus heeft hiervoor een exclusieve samenwerking met HyET Solar. Dit innovatieve Nederlandse bedrijf ontwikkelde de Powerfoil® 1300.

Met 0,6 kilo per vierkante meter zijn deze zonnecellen 98% lichter dan een standaardoplossing. En het flexibele folie kan gevormd worden naar het dakoppervlak, waardoor je vaak tot wel 90% van het dak kunt bedekken.

Maakt je eigen verzekeraar bezwaar tegen het installeren van een reguliere zonnecentrale, bijvoorbeeld vanwege verhoogd brandgevaar? Ook dan biedt de ATEX zone 2 gecertificeerde folie een oplossing. De folie is geschikt voor brand- en explosiegevoelige omgevingen. Zo kun je ook zonne-energie opwekken op industriële oppervlakten die hiervoor normaal gesproken onbruikbaar zijn.

5.
Hoe duurzaam zijn de oplossingen voor constructiebeperkte daken?

Natuurlijk is zelf groene stroom opwekken altijd een duurzame stap. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat een zonnepaneel op zichzelf ook een duurzaam product is.

Groendus vindt een duurzame en sociale productieketen belangrijk. Precies daarom werken we met partners als Solarge en HyET Solar. Deze Nederlandse bedrijven nemen verantwoordelijkheid voor de duurzame productie van hun zonnecellen.

 • Solarge is een van de duurzame koplopers uit de Nederlandse zonne-energiesector. De productie van de panelen van Solarge hebben een relatief lage ecologische voetafdruk. En, een wereldwijd unicum: de panelen volledig recyclebaar. Solarge neemt zelfs de verantwoordelijkheid om de panelen aan het einde van hun levensduur weer in te zamelen. Zo weten zij zeker dat de materialen opnieuw ingezet zullen worden. Daarmee zijn deze panelen dus ook nog eens circulair.
 • Het productieproces van de zonnefolie van HyET Solar is een stuk milieuvriendelijker dan dat van traditionele zonnepanelen: de CO2-voetafdruk per Wattpiek zonnefolie is tot wel 80% kleiner. Bovendien bestaat de folie voor 99% uit recyclebaar plastic. Er is dus geen glas, aluminium en silicium van buiten Europa nodig. Dit garandeert een veilige, duurzame en eerlijke productieketen. Het folie van HyET is met afstand de meest duurzame optie in de markt.

Groendus staat daarnaast altijd garant voor een veilig installatieproces (in lijn met de NEN-norm Scope12). Tijdens de looptijd van een contract is je zonnecentrale bovendien door Groendus verzekerd voor van buiten komende onheilen en schade aan derden.

6.
Wat gaat zo’n oplossing kosten?

Dakversterking, lichtgewicht onderbouw of innovatieve zonnecellen: uiteindelijk kun je op elk dak zonne-energie opwekken. Maar dan vraag je je natuurlijk af: wat kost dat? En hoeveel duurder is dat dan een ‘standaard’ zonnecentrale? We zetten het voor je op een rijtje. *

 • Wat kost dakversterking eigenlijk?
  Voor: licht constructiebeperkte daken

De voorbeelden van kleine constructieve aanpassingen kunnen beperkt zijn tot ongeveer € 0,02 per Wattpiek (Wp): vrij beperkt dus.

De kosten voor iets stevigere aanpassingen, lopen al snel op van € 0,20 per Wp tot zelfs € 1,00 per Wp. En het kan zijn dat de werkzaamheden je bedrijfsprocessen tijdelijk verstoren: dat brengt natuurlijk ook kosten en uitdagingen met zich mee. Het wordt dan al snel financieel interessanter om te kijken naar een lichtgewicht onderbouwsysteem.

 • Wat kost een lichtgewicht onderbouwsysteem?

Voor: gemiddelde of zwaar constructiebeperkte platte daken


De extra investering voor deze oplossing is minimaal, zeker als je het vergelijkt met ingrijpende dakversterkende maatregelen.

Gemiddeld is RABLEs montagesysteem ongeveer 10-50% duurder dan een standaard onderbouwsysteem: het gaat dan om € 0,08 per Wp extra kosten voor het hele project. En omdat je geen ballast nodig hebt, scheelt het in de kosten voor aankoop, transport en plaatsing van de ballast.

 • Wat kosten lichtgewicht zonnepanelen?

Voor: gemiddelde constructiebeperkte, platte en schuine daken

Reken voor deze lichtgewicht zonnepanelen gemiddeld € 0,25 per Wp meer dan voor standaard zonnepanelen. Dit is vergelijkbaar met de kosten van een combinatie van lichte constructieverstevigingen. Maar omdat je daarbij vaak bedrijfsprocessen (tijdelijk) verstoort, zijn lichtgewicht panelen al snel een interessantere keuze. Voor de plaatsing van panelen hoeft er niks verstoord te worden!

Een zonnecentrale met deze lichtgewicht panelen kost bijna de helft meer dan een zonnecentrale met reguliere panelen. Toch is de business case voor eigen opwek nog altijd positief ten opzichte van het inkopen van elektriciteit. Bovendien verwachten we dat deze techniek de komende jaren sterk goedkoper wordt.

 • Wat kost de combinatie van een lichtgewicht onderbouwsysteem en lichtgewicht zonnepanelen?

Voor: gemiddelde of zwaar constructiebeperkte, platte en schuine daken

De meerkosten van deze combinatie zijn vergelijkbaar met die van alleen zonnepanelen: het komt neer op € 0,35 per Wp extra ten opzichte van de standaardpanelen. En dat is dus nog altijd een interessante business case.

 • Wat kost lichtgewicht zonnefolie?

Voor: zwaar constructiebeperkte schuine daken of afwijkende oppervlakten

De innovatieve zonnefolie is net op de markt en daarom nu nog relatief duur. De meerkosten zijn nu ongeveer gelijk aan € 0,35 per Wp. Dankzij de hoge bedekkingsgraad en lagere installatie- en ballastkosten kan het toch nu al een interessante investering zijn. En de doorontwikkeling ervan gaat razendsnel. Naar verwachting is dit binnen ongeveer drie jaar juist een van de meest voordelige opties per geïnstalleerde Watt-piek.

*Gebaseerd op het rapport van TKI Urban Energy/SystemIQ “Constructieve beperkingen voor zon-op-dak in de utiliteitsbouw” 2021, met een 50% kostenvermeerdering en 110Wp/m2 aanname.

Financieringsvormen voor oplossingen voor constructiebeperkte daken

Nu je weet wát het gaat kosten, rest alleen nog maar de vraag: wie betaalt het? Investeer je zelf in je zonnedak of lease je de zonnecentrale liever? Of heb jij meer dak dan energiebehoefte? Dan kun je jouw dak misschien zelfs verhuren.

Er zijn de verschillende samenwerkings- en financieringsvormen. Welke voor jou interessant is, hangt onder andere af van je eigen energieverbruik.

1. Dakhuur

Heb je een groot dak, maar een laag energieverbruik? Dan is dakhuur interessant. Op jouw dak komt op onze kosten een zonnecentrale en jij ontvangt hier ieder jaar een vergoeding voor. Zo kun je verduurzamen zonder eigen investering.

Groendus financiert, realiseert en exploiteert de zonnecentrale. We blijven eigenaar van de zonnecentrale. En we zorgen ervoor dat de opgewekte energie netjes wordt teruggeleverd aan het net.

2. Dakhuur + energiemarktplaats

Dakhuur, maar mét een bijkomend voordeel: je betaalt een jaarlijkse licentievergoeding en krijgt daarmee toegang tot de Groendus Energiemarktplaats. Wat wil dat zeggen?

Op de Energiemarktplaats koop je direct en op uurbasis energie in bij duurzame energieproducenten. Tekorten worden automatisch aangevuld met stroom van de dagmarkt. Je koopt het deel van de op jouw dak opgewekte stroom dat je zelf wilt gebruikten voordelig via onze Energiemarktplaats in. De overige stroom verkopen wij via deze Energiemarktplaats aan gebruikers bij jou in de buurt.

Je hebt hiermee direct minder inkoopkosten (uit onderzoek blijkt: gemiddeld 28% minder*). En je verduurzaamt ook nog eens je energie-inkoop. Groendus is de enige partij in Nederland die deze variant aanbiedt. Ook deze manier van verduurzamen vergt geen eigen investering.

* De gemiddelde EPEX-prijs in 2022 was € 241,91 per MWh. De gemiddelde prijs voor groen uitgewisselde elektriciteit op de Groendus Energiemarktplaats in 2022 was € 174,79 per MWh.

3. Lease

Heb je een groot dak, maar verbruik je zelf ook veel energie? Dan is een operational leaseconstructie interessant. Je kunt dan de stroom die je opwekt, ook direct zelf gebruiken. Opwek en verbruik verrekenen we dan vóór de meter.

Groendus doet de initiële investeringen en jouw organisatie betaalt een maandelijks leasebedrag voor het gebruik van de zonnecentrale.

Waarom contracten van 16 jaar of langer?

Voor dakhuur en lease gaan we contracten aan voor minimaal 16 jaar. Waarom? Dat is ook de looptijd van de SDE++ subsidie. De inkomsten van de elektriciteit zijn door deze subsidie 16 jaar gegarandeerd. Maar vaak sluiten we ook overeenkomsten met een nog langere looptijd (tot 25 jaar). Meestal is dit financieel aantrekkelijker voor de dakeigenaar. Bijvoorbeeld door een hogere dakhuur of een lager leasebedrag.

Hoe krijg ik zo’n SDE++ subsidie?

Met de SDE++ subsidie stimuleert de overheid de productie van duurzame energie. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en klimaattransitie. Dankzij deze subsidie kunnen ondernemers en organisaties voordeliger zelf groene energie produceren en minder CO₂ uitstoten.

Een SDE++ subsidieaanvraag is een belangrijke stap om rendabel je eigen groene stroom op te wekken. Na toekenning van de subsidie heb je minstens 2 jaar de tijd om de plannen uit de aanvraag op te starten.

Groendus kan deze subsidieaanvraag gratis en vrijblijvend voor je uitvoeren. Met ruim 10 jaar ervaring met het succesvol aanvragen van de subsidie, weten we precies hoe en wanneer we de subsidie foutloos moeten indienen. In totaal heeft Groendus ruim 350 zonnecentrales succesvol opgeleverd met behulp van de SDE-subsidie.

Goed nieuws: De nieuwe SDE++ ronde opent op 10 september 2024. Voor het eerst wordt er extra geld toegekend voor zonnepanelen op zwakke daken. Dit biedt nog meer kansen voor mooie rendabele oplossingen voor daken met constructie beperkingen!

7.
Dat klinkt interessant allemaal, maar nu? Een praktisch stappenplan

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw dak. En naar wat zelf groene stroom opwekken jou nu precies oplevert. Daarom kunnen we een haalbaarheidsstudie doen! Hiermee helpen we je bepalen welke opties voor jou de beste zijn. We kijken naar…

 • …beschikbare ruimte
 • …de bestaande of beoogde constructie
 • …opstelbaar vermogen
 • …dimensionering met betrekking tot andere systeemcomponenten (omvormers)
 • …inpassing op het elektriciteitsnet

Die technische mogelijkheden vertalen we dan ook naar financiële haalbaarheid. Het is belangrijk om helder inzicht te hebben in jullie energieverbruik en -kosten. We kijken verder dan het jaarlijks totaalverbruik, en letten bijvoorbeeld op momenten van piekverbruik en het dagelijks, wekelijks en maandelijks profiel. Met een verbruiksprofiel van jouw bedrijf maken we een business case voor eigen opwek die duidelijkheid biedt.

Wat krijg je met zo’n Groendus haalbaarheidsstudie?

 1. Gedegen locatieonderzoek;
 2. Technisch ontwerp;
 3. Aanbieding voor aansluiting bij de netbeheerder (indien van toepassing);
 4. Verbruiksprofiel en gelijktijdigheidsanalyse;
 5. Aanbieding voor meetdiensten;
 6. Gedetailleerde business case.
Klaar om samen op zoek te gaan naar de beste oplossing voor jouw organisatie?

Ik praat je graag bij over de mogelijkheden van lichtgewicht oplossingen voor jouw bedrijf. Samen ontwerpen we de beste aanpak voor jouw situatie. Laat vooral weten wanneer het je uitkomt, dan neem ik contact met je op!

Derk Jepma - New Business Developer

Neem contact op

Klaar om samen op zoek te gaan naar de beste oplossing voor jouw organisatie?