Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€76€74€72€781 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Battery Energy Storage System (BESS)

Battery Energy Storage System is een overkoepelende term voor batterijen en de software die nodig is om deze batterijen aan te sturen. De stroom die je op je batterij opslaat kun je op een ander moment weer gebruiken.

Groendus academy

BESS is een technologie die ons helpt slim om te gaan met energie. Wekken we meer duurzame energie op dan nodig? Bijvoorbeeld op een zonnige middag of tijdens een stormachtige nacht? Dan slaat BESS de overschotten op. Die overschotten staan op dat moment dus reserve op je batterij.

Op momenten dat de vraag hoger is dan het aanbod, bijvoorbeeld tijdens de piekuren in de avond, komt deze opgeslagen energie weer vrij. Dit helpt het netwerk in evenwicht te houden en maakt ons minder afhankelijk van schakelbare fossiele brandstoffen. Je kunt je opslag beheren in het Energie Management System. Het EMS is de soft- en hardware die je batterij aanstuurt en instelt wanneer je op- of ontlaadt.

Bedrijven kunnen een BESS aanschaffen en gebruiken voor verschillende doeleinden. Een BESS maakt de stroomvoorziening van een bedrijf betrouwbaarder en onafhankelijker. Zo kun je de energiekosten verminderen door energie in te slaan als deze goedkoop is en het te gebruiken als de prijzen hoog zijn. Ook kun je als bedrijf met een BESS actief meedoen op de stroommarkt. Je kunt je energie op slimme momenten verkopen. Wanneer het een slim moment is, zie je in het EMS.

Bij netcongestie kun je vaak geen hogere transportcapaciteit krijgen. Door op strategische momenten energie uit je batterij te gebruiken, verminder je pieken in je stroomvraag. Dit noemen we ook wel peak-shaving. Daarnaast kun je bijdragen aan het ontlasten van het net door je batterij op te laden of te ontladen wanneer de netbeheerder daarom vraagt, via een speciale energiemarkt voor congestiemanagement. Zo help je de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.

Terug naar energiebegrippen

Ja, ik wil Groendus updates

Vul je gegevens in en je volgt de energietransitie op de voet. We mailen je niet vaker dan één keer per maand, en zorgen voor jouw privacy.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door