- Balans op het net met de batterij
- Wat is aFRR?
- Passieve onbalansmarkt en aFRR
- Voorbeeld: Zonneveld De Punt
- Groene stroom en aFRR
- De veelzijdige inzet van de batterij
Sinds september 2024 is Groendus officieel een Balance Service Provider (BSP). Daarmee zijn we een van de weinige partijen die automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR) biedingen kunnen doen aan TenneT om onbalans op het elektriciteitsnet op te vangen. Naast capaciteitsbewaking, gegarandeerd groene stroom en onbalanssturing zetten we batterijen nu dus ook in voor netbalancering. Dit onderstreept hoe veelzijdig onze batterij-energieoplossingen zijn.
Innovatie en duurzaamheid vormen de kern van de energietransitie in Nederland, en Youri Nijsse speelt hierin een sleutelrol. Als Product Manager Flex-en Congestieproducten bij Groendus ontwikkelde hij diverse oplossingen voor flexibiliteit, netbalans en elektriciteitshandel. Met zijn uitgebreide expertise in de elektriciteitssector en flexproducten draagt hij actief bij aan de realisatie van een volledig duurzaam en betrouwbaar energiesysteem voor de toekomst.
In Nederland bouwen we volop aan nieuwe windturbines, zonnepanelen en batterijen. Dat is fantastisch voor onze duurzaamheidsdoelen, maar het maakt het elektriciteitssysteem ook minder voorspelbaar. Om alles in balans te houden, zijn snelle en flexibele energiebronnen essentieel.
Op dit moment spelen gascentrales nog een belangrijke rol in die flexibiliteit. Maar ook als er voldoende groene stroom beschikbaar is, moeten deze centrales op een minimumvermogen draaien om leveringszekerheid te garanderen. Dat leidt tot onnodige CO₂-uitstoot. Batterijen bieden een duurzaam alternatief. Ze maken het mogelijk om gascentrales vaker af te schakelen, waardoor ons elektriciteitssysteem verder verduurzaamt.
Om onbalans in het elektriciteitsnet op te vangen, heeft TenneT drie instrumenten:
Bij grote of langdurige onbalans wordt aFRR ingezet. Zodra TenneT dit activeert, moet de stroom binnen 5 minuten volledig beschikbaar zijn en elke 4 seconden worden aangepast aan de nieuwe situatie door op- of af te regelen.
De aFRR-markt kent zowel vrijwillige biedingen als stand-by contracten met verplichte biedingen. Met deze twee soorten biedingen zorgt TenneT voor een stabiele en voorspelbare bijdrage aan het net.
Bedrijven kunnen het elektriciteitsnet ondersteunen door hun eigen energiebronnen te sturen op de passieve onbalansmarkt, vaak gebaseerd op openbare data van TenneT. Deze markt is laagdrempelig en populair, maar door de toenemende volatiliteit ook risicovoller. Sturing op deze markt is niet altijd voorspelbaar en kan in snel veranderende omstandigheden zelfs verliesgevend zijn.
Balanceringsproducten zoals aFRR bieden hier een belangrijk alternatief. Omdat deze producten door TenneT worden afgeroepen en geleverd volgens strenge eisen, zijn ze betrouwbaarder. Bovendien wordt de voorspelbaarheid van deze flexibiliteit steeds meer gewaardeerd, wat terug te zien is in de marktbeloningen. Batterijen spelen hierin een cruciale rol, doordat ze snel en nauwkeurig kunnen reageren.
In 2022 realiseerde Groendus zonneveld De Punt in Barendrecht:
2.900 MWh groene stroom per jaar
De batterij bij De Punt plaatsten we in het voorjaar van 2024 en gebruiken we voor capaciteitsbewaking, energieopslag en nu ook voor het leveren van aFRR. Dit maakt het zonnepark in combinatie met een batterij een krachtig voorbeeld van duurzame flexibiliteitsoplossingen.
Meer lezen over De Punt
De passieve onbalanssturing wordt steeds uitdagender door de onvoorspelbare schommelingen op het elektriciteitsnet. Momenten waarop het systeem razendsnel van tekorten naar overschotten omslaat (of andersom), kunnen niet alleen lastig te sturen zijn, maar zelfs verlies opleveren. In deze volatiele omstandigheden is het soms beter om niet of slechts beperkt bij te sturen, omdat de risico's groter zijn dan de potentiële voordelen.
De aFRR-markt biedt hier een oplossing: met voorspelbare en gecontroleerde flexibiliteit zorgen batterijen zoals die bij ons zonneveld De Punt voor stabiliteit, zonder dat dit gepaard gaat met het risico van verlies. Omdat we aFRR nu ook aanbieden, kan Groendus batterij-oplossingen nog efficiënter inzetten. Dit maakt batterijen een cruciale schakel in een toekomstbestendig energiesysteem, waarin duurzaamheid en rendement hand in hand gaan.
1. Energieproducenten schatten meestal een dag van tevoren in hoeveel energie ze gaan opwekken.
2. De zon schijnt en de wind waait harder dan verwacht. Dit betekent dat er te veel stroom op het net zit! De batterij laadt op om het net te verlichten.
3. Geen zon en geen wind. Er is dus een tekort aan elektriciteit. Om deze reden levert de batterij extra elektriciteit aan het net, en ontlaadt.
Bij zowel passieve onbalans als aFRR draagt de batterij bij aan de balans van het net. Het grootste verschil is dat we bij passieve onbalans zelf een prognose maken van de onbalans en de vergoeding die hiervoor geldt op dat moment. Bij aFRR bepaalt Tennet hoeveel flexibiliteit er nodig is. We reserveren de flexibiliteit totdat we een signaal van TenneT krijgen om te beginnen met sturen.
We zien bij Groendus steeds vaker bedrijven die tegen uitdagingen en kansen aanlopen waarbij batterijen een (deel van de) oplossing kunnen vormen:
We zien batterijen als een sleuteltechnologie om bedrijven te helpen verduurzamen, groeien en tegelijkertijd de energietransitie te versnellen!
Heb jij een batterij die nog slimmer aangestuurd kan worden voor netbalanceringsproducten zoals aFRR, schakel dan Groendus in als jouw BSP. Bekijk ook onze andere artikelen over energie-innovaties.
Ik praat je graag bij over de mogelijkheden van batterijopslag. Samen ontwerpen we de beste aanpak voor jouw situatie. Laat vooral weten wanneer het je uitkomt, dan neem ik contact met je op!